Строителство започна около култовия павилион на ул. „Велико Търново“

Любимата на Иван Вазов беседка пази спомена от посещението на писателя в Пловдив повече от сто години. Преди няколко дни около нея започна нов строеж. Павилионът се намира непосредствено до Цар Симеоновата градина в двора на една от къщите по улица „Велико Търново“.

Къщата, в чиито двор се намира беседката, е построена през 1913 година от богатия пловдивчанин Личо Личев. Павилиона Вазов посещава при посещението си под тепетата през 1920 година, като след като прекарва много време там, постройката получава символично и неговото име. Любопитно е, че свързано с това посещение и съседната улица „Станционна“ (т.е. тази, която стига до гарата) по-късно се преименува на сегашното си име „Иван Вазов“ по предложение на видни пловдивчани.

Настоящият строеж в частния двор, поне засега изглежда, че не засяга беседката, която сама по себе си не е в перфектно състояние. Под тепето ще следи състоянието на иначе скритата в двора култова постройка, за чиято пловдивчани вече изразиха призив, че тя трябва да се запази, без значение от останалите идеи на собствениците.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…