Събарянето на галерията на Дружеството на пловдивските художници на улица „Гладстон“ влезе в класацията на блога WhATA за „Градски бъг на годината“. В сравнение с предходни години, когато Пловдив участва по-активно, този път градът е включен съвсем скромно в номинациите. Тя е част от номинацията „Градски бъг“, наречена „Събаряне на архитектурно ценни сгради без статут“, заедно с още два подобни примера – ресторант „Феята“ в София и т.нар. Къща с кулата в столичния квартал Лозенец.

Безспорен фаворит в категорията „Градски бъг“ са ремонтите по столичната улица „Граф Игнатиев“. Свързаната с улицата тема за пространството пред храм „Свети Седмочисленици“ и поставените там плочки предизвикаха бум както в социалните мрежи, медиите, така и в общественото пространство, достигайки до публични акции на недоволни граждани. Ремонтът на култовата софийска улица бе направен изключително некачествено и бе преправян няколко пъти, което предизвика още повече негативни реакции за харченето на публични средства и естетиката на публичните пространства.

Като отделна номинация, отново групова, е свързана с „Ремонтите на централни зони, улици и площади“. Там Пловдив отново намира място, макар и без детайлно описание – скандалите около площад „Централен“. По-предно място намират ремонтите на централния площад на Видин, който, по думите на WhATA, е добре проектиран, но подменен със стандартни бетонни тела в безстилен растер – което се случва често в много градове, както и „посредствени намерения за реконструкции“ във Враца и Шумен, които по мнението на архитектите блогъри ще доведат до същия слаб резултат.

Последният „бъг“ е масовата политика в българските общини да „обезглавяват“ дървета. Коментарът на WhATA засяга цялата страна – Пловдив не пропусна тази тенденция, като тук дори изсичането на дървета предизвика и граждански протести.

Пловдивска нишка все пак има и в положителната категория “Нормалност на годината“. За съжаление нишката е твърде далечна – сред номинациите е успехът на архитектурното студио 8 1/2, което вече работи от чужбина, но преди години бе базирано именно в Пловдив. През 2018 година екипът печели първа награда в конкурс за училище по реставрация в Херкулан. Конкурсът бе обвен от италианска организация и бе концептуален, свързан с училище по реставрация над града Херкулан (едно от римските селища, унищожени при изригването на вулкана Везувий – най-известният унищожен тогава град е Помпей). Сред другите „нормалности“ е подкастът „Градски детектив“, документалният пърформънс на Vox Populi „Което остава“, изложбата „Структури на мисълта“ в галерията на Мария Василева „Структура“, Законът за ограничаване на ограничаване на височинното строителство в София, студентската архитектурна медиа stroiinfo, няколко добри училищни ремонта в страната, както и зоната около Арена Шумен, превърната в качествено оживено пространство след ремонт – не особено атрактивен естетически, според оценкатата на блогърите.

WhATA номинират събития от годината в няколко други категории. Сред тях са нови книги, излезли през 2018 година; „Личност на годината“ – в която има само една номинация, свързана с „Гражданина в социалните мрежи“; както и категория „Сграда на годината“, в която са номинирани необичаен брой много и качествени нови сгради – показател, че всяка година се появяват все повече добри сгради в страната, въпреки многото други негативни тенденции, свързани с публичните пространства.

Всички номинации може да видите от този линк, на който може да гласувате и за вашите фаворити.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…