Обявена ли е обществена поръчка за Кино Космос и на база какво задание е направено това? На какво основание точно на архитектите от студио SGI Тихомир Казаков и Мария Мишинева е възложено проектирането на сградата, игнорирайки Закона за авторското право? С тези въпроси централното ръководство на Камарата на архитектите в България се обръща към Община Пловдив като собственик на сградата Кино Космос. Казусът с пренебрегването на арх. Любомир Шинков – автор и носител на авторските права на сградата при последните идеи за преустройство на модерната постройка предизвика множество недоволни коментари от архитектурната колегия, след като бе представен нов проект преди няколко седмици.

Това се случи след презентирането пред медиите на проекта на архитектите Казаков и Мишинева, част от проектантското студио SGI в края на октомври. Същото студио работи и върху мега проекта на мястото на бившата фабрика Каменица. Още на представянето на проекта възнкнаха няколко скандални факта – най-вече с факта, че по време на това последно проектиране, никой не се е обърнал нито към автора на проекта арх. Любомир Шинков, или неговите колеги, с които работи по конкретния проект в последните години – архитектите Абаджиев и Бакърджиев; нито към екипа архитекти и културни мениджъри „Колектив Кино Космос“, които няколко години се грижиха безвъзмездно за сградата, участваха в организацията на събития и бяха основният мотор тя да попадне и впечатли журито на „Пловдив 2019“, като фундаментален стълб в успешната пловдивска кандидатура. Както арх. Шинков, така и Колективът бяха напълно изтикани от процеса и това е предизвикално възмущението и реакцията на Камарата на архитектите.

Самият председател на УС на КАБ арх. Игнатов е подписал писмото, в което задава въпросите, свързани с авторските права на арх. Шинков и отношенито към Колектива. Освен това той уточнява, че във връзка с твърденията, че проектът е дарение, това би било незаконно и в противоречие на Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране. Според него дарения на проекти са позволени само за молитвени домове или за хора в неравностойно положение.

В писмото до кмета на града инж. Иван Тотев се припомня и историята на спасяването на сградата от Колектив Кино Космос и припомня, че ако действително зам.-кметът по култура Държиков не познава никой от организацията, то е можело да се обърне поне към Камарата на архитектите. Камарата потвърждава и множеството документи, сред която  всички налични чертежи (част от които „Под тепето“ публикува преди седмици), че автор на сградата е арх. Любомир Шинков, в съавторство с арх. Любомир Бонев. Според КАБ, в сградата Кино Космос има заложена интересна философия с много интересни интериори. Писмото завършва с въпросите и мнението, че с действията си Община Пловдив пренебрегва усилията на много млади хора, отделяли от своето време и средства за спасяването на сградта, и неизвестно как администрацията е възложила работата точно на архитектите от студиото SGI.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…