Има съгласуван проект за ремонт и социализация на археологическия обект

Министерствата на културата и образованието си подават ръка с идеята да направят достъпна за посетители зазиданата културно-историческа ценност

Иво Дернев

Точно 70 години отнеха на държавата да обърне внимание на едно безценно и изоставено културно-историческо богатство - Римската баня под Професионалната гимназия по битова техника. Под тепето научи, че се предприемат първи стъпки по отваряне и социализиране на зазидания от почти две десетилетия археологически обект. След серия наши публикации и сигнал до Министерството на културата, държавната администрация отправи поглед към онова, което крие под земята Банята.

Две ведомства си подават ръка с идеята да направят достъпна за посетители културно - историческата ценност. По наша информация, Министерството на културата и Министерството на образованието и науката вече действат в синхрон по реализиране на дългоочакваната мечта на куп изследователи на античната епоха. Научихме, че вече има дори изготвен и съгласуван проект за ремонт и социализиране на Римската баня, а информацията ни потвърдиха министърът на културата Боил Банов и неговата заместничка Амелия Гешева.

„Има съгласие, че трябва да се отвори обекта. Работим по споразумение с колегите от образователното министерство. С координацията съм натоварена зам.-министър Амелия Гешева, каза пред репортер на Под тепето министър Боил Банов.  

„В непрекъсната връзка сме с Министерство на образованието. Има съгласуван проект за самата сграда с НИПК и МК за изготвяне на проект за реставрация и консервация на Римската баня. Извършена е и проверка от образователното министерство, така че в момента, в който има повече новини ще ги съобщим,“ потвърди за Под тепето и зам. – министър Гешева, по време на посещението си могилата Малтепе през уикенда.

Тази седмица се очаква заместник - министри от двете ведомства да посетят обекта. На практика има шанс банята да бъде ремонтирана и отворена още през 2019 г., когато Пловдив ще е Европейска столица на културата и когато трябва да бъде отрит музея на Епископската базилика.

Припомняме, че повече от 70 години огромната римска баня в източния край на Трихълмието, днес под Професионалната гимназия по битова техника, стои като изоставен археологически обект. Темата навлезе в общественото пространство след поредица публикации на „Под Тепето“ през април 2014 година, довели до обещание от кмета Иван Тотев тя да отвори врати. Общината обаче няма как да предприеме каквито и да е действия в тази посока, тъй като имотът е държавна собственост, под юрисдикцията на Министерството на образованието, а самия обект е защитен като недвижима ценност от Министерството на културата. Банята се намира буквално под сградата на училището, като до нея се стига по стълбище, чиито вход е точно до официалният такъв на самото школо. Вратата обаче е зазидана през 90-те години.

Банята се намира в източния край на Античния Филипополис – извън крепостните стени. В близост е издигната Голямата Епископска базилика, но археолозите не са сигурни кога точно е построена банята – дали може да се свърже с езическия период или с християнския. Всъщност единственото сериозно проучване на обекта става в периода 1946-1950 година от Димитър Цончев. През 1950 година той публикува и статия в годишника на музея, която до момента е и най-авторитетния източник за историята на банята.

Предположението на Цончев е, че банята е издигната през IV век. Малко по-късно – в средата на V век тя е опожарена, вероятно по времето на хунските нашествия между 442 и 447 година. След това тя е възстановена, но части от банята променят предназначението си – хипокаустът (подовото отопление) е зазидано, но други части от сградата запазват ролята си на къпалня. Най-вероятно при това преустройване се издига втори етаж, заради който са изградени и масивните четвъртити колони и сводове, които впечатляват на архивните снимки. Краят на живота на обекта е около 600-ата година.

Сградата е била голяма и богата. Подовата настилка е с красиви мозайки, части от които са запазени и до днес. Стените са били с големи мраморни плочи. Разбира се, имало е изградено подово отопление, като във всички хубави римски бани. Самите мозайки са изградени с камъчета и по модел, идентичен с този на банята под Бинго Балкан – друг римски обект, който чака своето преоткриване.

Изоставянето на обекта в началото на VII се свързва със свиването на града през Средновековието във високата част – животът е продължил основно по Трихълмието. В тези векове се изоставят и другите впечатляващи сгради в региона – Малката базилика, която е на близо в източна посока, а и самата Голяма епископска базилика.

През Османския период зоната се превръща в християнско гробище. Открити са надгробни камъни на арменци от 1694 година, например, както и на православни християни и надгробия с латински надписи, най-вероятно на католици.

През 1946 година там започва да се строи сегашната сграда на ОУ „Йоаким Груев“. При изкопните дейности строителите попадат на археологията и преоткриват банята. В следващите няколко години там съвместно работят екипите на археолозите и строителите. По думите на проучвателя Димитър Цончев впечатляващият обект обаче не е проучен изцяло, поради липса на средства – на места разкопките трябва да се правят до 8 метра, а самата територия е около 2,5 дка. Въпреки обединението на цялата власт на едно място през комунизма и претенцията, че културата е на първо място, обектът е оценен като второстепенен. Тоест – нито е проучен докрай, нито е запазен и експониран. Училището отгоре все още затапва великолепната археология, а в следващите 40 години социалистическа и 30 години демократична власт, никой не успява да представи прекрасната баня на обществеността. Досега…

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…