Print this page

Проектът за реновиране на парк Бунарджика бе представен тази вечер пред десетки пловдивчани, на импровизираното обществено обсъждане, организирано от администрацията на район Централен в самия парк. Пловдивчани, които живеят в близост до хълма и тези, които ги е грижа за него, се запознаха в детайл с намеренията за социализация на трите тераси на долното ниво на тепето. Всички участници в събитието подкрепят възстановяването  на Бунарджика в автентичния му вид от времето на кмета Божидар Здравков, каквато е амбицията на проекта, като много от тях изказаха индивидуално мнение на микрофон, както и дадоха идеи за оживяването на парка. Единодушно настояха за чистота, осветление и безопасност в зелената зона.

Кметът на района Георги Стаменов отговори на всички въпроси и разкри всички неизвестни около проекта за реновиране на Бунарджика. В момента върви процедурата по избор на изпълнител, като тя трябва да приключи към края на август, а към септември ще може да стартира и реализацията. Арх. Андонова представи идеята за социализирането на трите тераси в полите на тепето, които в момента пустеят. Искаме да им дадем функция, тъй като сега не се използват. Желанието ни е зоната да е достъпна за всички, за да й дадем нов живот, обясни тя. Става въпрос за терасата с каменните пързалки и площадките над нея. Стълбите там ще се превърнат в рампа за достъп на хора в неравностойно положение. Първата площадка с пързалките и зоната около тях е планирана за активни дейности. Втората тераса ще е за по тихи активности- ще има маси за различни игри и множество пейки. Там ще е и съоръжението за информация относно парка, историята му, флората и фауната в него. Третата тераса ще е за релакс. Там ще бъде възстановен басейна, като са предвидени дискретни водни атракции. Ще има и трайни шезлонги, които ще превърнат пространството в малък градски плаж.

Гнилите дървета ще бъдат отстранени, като на тяхно място ще бъдат посадени нови. Ще се работи по подземната инфраструктура. Ще бъдат възстановени всички осветителни тела, алеите и стълбищата, водните атракции, чешмите и санитарните възли, на територията на целия парк. Ще има видеонаблюдение, като над 60 камери ще работят денонощно. Предвидено е поставянето на много нови пейки, като на площадките ще има свободен достъп до интернет.

Запазваме абсолютно целостта на парка в автентичния му вид. Няма да подменяме нищо, подчерта кметът на Централен Георги Стаменов.

Подробности и още снимки четете в Под Тепето

2 comments

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…