Проектът за реновиране на парк Бунарджика бе представен тази вечер пред десетки пловдивчани, на импровизираното обществено обсъждане, организирано от администрацията на район Централен в самия парк. Пловдивчани, които живеят в близост до хълма и тези, които ги е грижа за него, се запознаха в детайл с намеренията за социализация на трите тераси на долното ниво на тепето. Всички участници в събитието подкрепят възстановяването  на Бунарджика в автентичния му вид от времето на кмета Божидар Здравков, каквато е амбицията на проекта, като много от тях изказаха индивидуално мнение на микрофон, както и дадоха идеи за оживяването на парка. Единодушно настояха за чистота, осветление и безопасност в зелената зона.

Кметът на района Георги Стаменов отговори на всички въпроси и разкри всички неизвестни около проекта за реновиране на Бунарджика. В момента върви процедурата по избор на изпълнител, като тя трябва да приключи към края на август, а към септември ще може да стартира и реализацията. Арх. Андонова представи идеята за социализирането на трите тераси в полите на тепето, които в момента пустеят. Искаме да им дадем функция, тъй като сега не се използват. Желанието ни е зоната да е достъпна за всички, за да й дадем нов живот, обясни тя. Става въпрос за терасата с каменните пързалки и площадките над нея. Стълбите там ще се превърнат в рампа за достъп на хора в неравностойно положение. Първата площадка с пързалките и зоната около тях е планирана за активни дейности. Втората тераса ще е за по тихи активности- ще има маси за различни игри и множество пейки. Там ще е и съоръжението за информация относно парка, историята му, флората и фауната в него. Третата тераса ще е за релакс. Там ще бъде възстановен басейна, като са предвидени дискретни водни атракции. Ще има и трайни шезлонги, които ще превърнат пространството в малък градски плаж.

Гнилите дървета ще бъдат отстранени, като на тяхно място ще бъдат посадени нови. Ще се работи по подземната инфраструктура. Ще бъдат възстановени всички осветителни тела, алеите и стълбищата, водните атракции, чешмите и санитарните възли, на територията на целия парк. Ще има видеонаблюдение, като над 60 камери ще работят денонощно. Предвидено е поставянето на много нови пейки, като на площадките ще има свободен достъп до интернет.

Запазваме абсолютно целостта на парка в автентичния му вид. Няма да подменяме нищо, подчерта кметът на Централен Георги Стаменов.

Подробности и още снимки четете в Под Тепето

2 comments

  • Comment Link Пловдив Пловдив Авг 09, 2018

    Трябва да се изгради поливна система и да се полива и засажда растителност, другото е само усвояване на парички...

  • Comment Link Пловдив Пловдив Авг 09, 2018

    Трябва да се изгради поливна система и да се полива и засажда растителност, другото е само усвояване на парички...

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…