Къщата-музей в Пловдив посреща 190 години от рождението на основателя на съвременното книгоиздаване в България с обновена експозиция и специална класна стая

 

Може да се снимате до фигурата на големия възрожденец в естествен размер

Таня Грозданова

 

Как е изглеждала една класна стая във времето, когато освободените българи са копнеели за просвещение? Отговорът на този въпрос се намира в Стария Пловдив.

 

Автентично сметало, мастилница, копия на упражнения по родна реч – това са само част от най-новите попълнения в Музея на книгоиздаването в България. За тези, които не знаят, в този уникален музей е превърнат домът на Христо Груев Данов на върха на тепето срещу Катедралния храм „Св. Богородица“.

 

Христо Ге Данов, както го наричаме всички, е роден на 27 юли, а тази година се навършват 190 години от рождението му. По този повод Регионалният исторически музей – Пловдив обнови своята експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” и от началото на седмицата тя може да бъде разгледана. За първи път музеят показва фигурата на големия възрожденец в естествен размер. Тя е изработена от картон и до нея може да се снимате.

 

Сред новите експонати са първите географски карти на Европейската част на Турция. Те са  били отпечатани от Данов във Виена и с тях възрожденецът показва на сънародниците си за пръв път как изглежда полуостровът им.  

 

Любознателните ще се насладят и на специални литографии на Светите братя Кирил и Методий, които пловдивският будител отпечатва през 1863 година. До момента те също не са показвани на широката публика.

 

Като цяло, обновената музейната експозиция представя делото на Христо Г. Данов като учител, книгоиздател, индустриалец, общественик и кмет на Пловдив. Дейностите по нея бяха реализирани със средства по защитен пред Министерство на културата проект за изготвяне на нови музейни витрини и експозиционни табла, както и средства по бюджета на Община Пловдив и Регионален исторически музей на обща стойност около 24 000 лева.


Представени са още: лични вещи на Христо Г. Данов, оригинални книги, учебници, карти, глобуси, атласи. Има и множество документи, свързани с приноса на Данов и фамилията му с благотворителността.

В къщата, където е изложбата, Христо Г. Данов е живял от 1862 до 1911 г. Сградата е симетрична, като в началото на 50-те години на 20 век е национализирана, а до 1974 са живели наематели.

 

След това през 1974-75 година с усилията на Историческия музей, издателство „Христо Г. Данов“ и Община Пловдив къщата е ремонтирана и тя става паметник на културата.

 

В средата на 90-те години е реституирана на наследниците, а от 1997 г. е сключен договор за използването ѝ като музей на българското книгоиздаване.

 

Експозицията е принос на Регионалния исторически музей в подготовката на програмата Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г.

 

 

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
https://www.kapana.bg/zabraveniyat-grad/item/11885-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProId920f55f5e7

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…