Видни учени от цял свят подкрепиха Епископската базилика и отчетоха огромната й значимост на 17-я Международен конгрес по християнска археология, който се проведе между 2 и 6 юли в Холандия, в градовете Утрехт и Неймеген. Ръководителят на археологическите разкопки Жени Танкова и изкуствоведът д-р Станислав Станев взеха супер престижната първа награда на форума за представянето на обекта Епископска базилика на Филипопол.

Това е изключително голямо признание, тъй като конференцията е на най-високо световно ниво. Провежда се на пет години и в него участват много видни специалисти от цялата планета, които  разискват и коментират проблематиките на християнството. Тази година темата бе Граници на християнския ареал- от Великобритания, Франция, Испания до Мала Азия и Египет. Танкова и Станев донесоха голямата награда в Пловдив, а среброто е отишло в Испания. Третата награда е взела археоложка, която работи в Македония.

„В конгреса участваха над 120 души. Ласкателното е това, че спечелихме първа награда, която се дава не от жури, а с тайно гласуване на участниците в конгреса. Това е много, много високо отличие за нас, тъй като зад работата ни застанаха изтъкнати учени от цял свят, които отчетоха значимостта на обекта Епископска базилика. Благодаря на Фондация „Америка за България”, от която имахме абсолютна подкрепа за нашето участие в този форум. Това е награда и за тях, тъй като те подкрепят и финансират изцяло археологическото проучване на Епископската базилика, съвместно с община Пловдив”, каза за Под тепето археологът Жени Танкова.

Тя смята, че отличието е много добра стъпка в посока ЮНЕСКО, тъй като е още едно голямо признание за знаковия археологически обект, при това дошло от научната общност.

И след голямата награда, работата на терен продължава. „Утре предстои комисия от Министерството на културата във връзка с новите разкрития в северозападния край на Епископската базилика. След това ще имаме още много работа на обекта, във връзка с изграждането на защитното покритие. Чакаме строително разрешение. А щом доц. Кантарева и екипът и започнат да вдигат мозайки, ние ще правим проучване. Най-вероятно работата ще продължи и догодина, под защитното покритие”, предполага ръководителят на археологическите разкопки Жени Танкова..

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…