На 7 юли Българската православна църква отбелязва паметта на Света великомъченица Неделя. Според житието ѝ, тя е живяла по времето на император Диоклециан и е преследвана заради вярата си. Така остава в паметта на християните и се почита и до днес. В Гърция е известна като Кириакия. Тя е една от най-почитаните светици у нас, като това е свързано и с преместването на мощите ѝ в Търново от Асеневските царе.

Много храмове в България са посветени на Света Неделя. Пловдивският е един от най-големите и известни. Той е издигнат през 1832 година година и е едно от мястото на големите борби за самостоятелна българска църква. Впечатляващ в храма е дърворезбеният иконостас. Иконите са дело на самоковската школа - на Димитър Зограф и сина му Зафир - Станислав Доспевски, също от 1832 година. Част от запазените икони и дървени мебели са от по-стар храм, и са около 100 години по-стари от църквата.

Борбите за служба на български език се увенчават с успех чак след Освобождението, при това в 90-те години на XIX век. След възможността църквата да е истински българска, през 1894 година се изгражда и куполът на храма. Камбанарията е изградена още 10 години по-късно - през началото на XX век.

По-подробна история на храма може да прочетете в историята, публикувана преди време в KAPANA.BG

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…