Към момента няма нищо притеснително с работата по Стайновата къща на върха на Таксим тепе - това е констатирала проверка от регионалната секция на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство"към Министерство на културата. Те са се сезирали след статиите в "Под тепето" и Kapana.bg. Инспекторатът е реагирал бързо и своевременно, преди да започне по-сериозна дейност на обекта. След проверката им те са установили, че за момента няма притеснителни дейности, но са издали протокол, изпратен и до Община Пловдив.

Проверката е установила, че сградата е със здрава стоманобетонна носеща конструкция и тухлена зидария. Обградена е със скеле, което е обезопасено и случайно влизане в сградата не е възможно. Специфична строителна дейност не е забелязана, но на място е имало работници, носещи кофражни елементи.

Проверяващите не са били допуснати до обекта от работниците, под предтекст, че собственикът не е бил на място. Според съставения протокол от проверката, община Пловдив трябва да следи дали на обекта се извършва незаконна строителна дейност. Самото присъствие на скелето говори именно за това - предстои строителство, коментираха от инспектората. Те подчертаха, че контролът обаче е в ръцете на Община Пловдив.

Припомняме, че преди няколко месеца около известната, като "Баухаус"-сграда на върха на Таксим тепе, бе изградено скеле и самата къща бе обезопасена. Това се случва след предписание от район Централен. Къщата, построена от известния пловдивски архитект Светослав Грозев през 30-те години в стилистиката на модернизма, е един от символите на този период от архитектурната история на Пловдив. Репортерска проверка преди дни установи, че сградата се облицова с каменна вата, а на покрива се поставя кофраж. По какъв проект точно се работи обаче не е известно.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…