Капана.БГ

Капана.БГ

Множество работилници за деца, зони за забавление, кино и изложби ще съпътстват фестивала „Франкофоли“ на 16 и 17 юни на Гребната база в Пловдив. Под тепетата ще се проведе и традиционният за фестивала образователен форум с участници от Френски гимназии в цяла България. Програмата на Франкофоли в Пловдив ще е пълна с изненади и е насочена към цялото семейство. Ще има събития за хора в неравностойно положение, както и арт ателиета. Ще бъде представена френската кухня и традиции. Френската търговска камара, заедно с РЗК – Пловдив ще покажат на различни места в града френски и български занаяти. В Пловдив ще пристигнат и представители на френските медии, които ще отразят фестивала и ще популяризират града като интересна туристическа дестинация.

Събитието е част от програма „Наследство 2023“ на Фондация „Пловдив 2019“ и се осъществява с любезната подкрепа на Община Пловдив. Традиционни партньори на Фестивала са Министерство на културата, Министерство на Външните работи, Министерство на образованието, Министерство на туризма, Френското посолство в България.

 

Програма:

12 юни, 17.00, КИНО „ЛЪКИ“

Прожекция на филма „В очакване на Боджангълс”  на реж. Режи Роансар. Сценарият е адаптация на едноименния бестселър на Оливие Бурдо, издаден на български език в превод на Росица Ташева. Организатор CINELIBRI

 

12 юни-18 юни, 18.30,  ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ПЛОВДИВ (ФОАЙЕ)

„Молиер без граници“ – Изложба на над 35 български и чуждестранни сценични плакати, създадени от Международното триенале на сценичния плакат, с любезното съдействие на Държавен културен институт към Министерство на Външните работи

 

Международната плакатна акция беше подновена в началото на 2022 г., когато се навършиха 400 години от рождението на френския драматург Жан-Батист Поклен, известен със сценичното си име Молиер. По този повод Международното триенале на сценичния плакат – София подготви избрана колекция, посветен на творчеството на големия драматург и майстор на комедията. Колекцията обединява 35 български и чуждестранни плакати. Част от тях са създадени специално за проекта, а други са от богатия фонд на Триеналето. Включени са творби на някои от най-влиятелните български и чуждестранни майстори на плаката като: Асен Старейшински, Божидар Йонов, Стефан Десподов, Георги Янков (България), Стефан Бунди (Швейцария), Томаш Богуславски и Пьотр Депта (Полша), Владимир Терентиев и Юри Тореев (Беларус) и др. В желанието си да провокира широк кръг млади български плакатисти, Международното триенале се обърна към петима утвърдени съвременни автори (участници и носители на награди от триеналето): Александра Гогова, Димитър Трайчев, Капка Кънева, Костадин Отонов и Христофор Кръстев, които в качеството на ментори, привлякоха като участници свои колеги и възпитаници. По този начин проектът включи и творби на млади художници, в т.ч. студенти и ученици от художествени училища и академии в София, Пловдив, Варна. Изложбата „Молиер без граници” е отворен проект, който ще се разраства и занапред, До тогава идеята на организаторите на акцията е – тя да продължи да обитава под различни форми дигиталната и реална среда, показвайки колко съвременни и провокативни са интерпретациите върху универсалните послания на Молиер. Инициативата за пътуващата изложба „Молиер без граници“ е посветена и на 30 години от присъединяването на България към МОФ и се осъществява с подкрепена от МВнР на България.

 

12 юни, 21.00, КИНО „ЛЪКИ“ Прожекция на филма „Цветове на пожара“ 

 

Високобюджетна продукция с внушителна кинематография, бляскави актьорски превъплъщения и незабравима музика. Майсторска адаптация на режисьора Кловис Корнияк по едноименния роман на Пиер Льометр, Организатор CINELIBRI

 

Вижте цялата програма на podtepeto.com

Официалното откриване на изложбата на сценични плакати „Молиер без граници“ ще се състои на 12 юни, понеделник, от 18.30 часа във фоайето на Драматичен театър Пловдив. Изложбата, организирана от Държавен културен институт към Министерство на външните работи, като част от съпътстващата програма на Фестивала Les Francofolies, ще остане в Пловдив до 18 юни.

 

На откриването ще присъстват г-жа Снежана Йовева – директор на ДКИ към МВнР, заместник-кметът Пламен Панов, както и организатори и гости на най-големия международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който ще се проведе в Пловдив, Гребна база на 16 и 17 юни. Входът е свободен.

 

„Молиер без граници“ – Изложба на над 35 български и чуждестранни сценични плакати, създадени от Международното триенале на сценичния плакат, с любезното съдействие на Държавен културен институт към Министерство на Външните работи

 

Международната плакатна акция беше подновена в началото на 2022 г., когато се навършиха 400 години от рождението на френския драматург Жан-Батист Поклен, известен със сценичното си име Молиер. По този повод Международното триенале на сценичния плакат – София подготви избрана колекция, посветен на творчеството на големия драматург и майстор на комедията. Колекцията обединява 35 български и чуждестранни плакати. Част от тях са създадени специално за проекта, а други са от богатия фонд на Триеналето.

 

Включени са творби на някои от най-влиятелните български и чуждестранни майстори на плаката като: Асен Старейшински, Божидар Йонов, Стефан Десподов, Георги Янков (България), Стефан Бунди (Швейцария), Томаш Богуславски и Пьотр Депта (Полша), Владимир Терентиев и Юри Тореев (Беларус) и др. В желанието си да провокира широк кръг млади български плакатисти, Международното триенале се обърна към петима утвърдени съвременни автори (участници и носители на награди от триеналето): Александра Гогова, Димитър Трайчев, Капка Кънева, Костадин Отонов и Христофор Кръстев, които в качеството на ментори, привлякоха като участници свои колеги и възпитаници. По този начин проектът включи и творби на млади художници, в т.ч. студенти и ученици от художествени училища и академии в София, Пловдив, Варна.

 

Изложбата „Молиер без граници” е отворен проект, който ще се разраства и занапред, До тогава идеята на организаторите на акцията е – тя да продължи да обитава под различни форми дигиталната и реална среда, показвайки колко съвременни и провокативни са интерпретациите върху универсалните послания на Молиер. Инициативата за пътуващата изложба „Молиер без граници“ е посветена и на 30 години от присъединяването на България към МОФ и се осъществява с подкрепена от МВнР на България.

Книгата с анегдоти, събрани и подредени от Арсен Арзуманян, има премиера в НБ „Иван Вазов“ днес, за която пристига авторът от Румъния

 

На 9 юни, от 18:00 в Народна библиотека „Иван Вазов“, конферентна зала, ще бъде представена книгата „300 вица с радио Ереван“, събрани и подредени от Арсен Арзуманян, който ще присъства и на представянето в Пловдив. Преводът е на Ванина Божикова.

 

Това весело четиво ще ви освободи от тягостните новини, които ни засипват отвсякъде и ще ви върне доброто настроение!

 

Нужни са Ви само няколко минути с нея, за да се отпуснете и да прогоните натрупаната умората надалеч!

 

Ще имате възможност да закупите книгата и да получите автограф от автора.

 

В България книгата се разпространява и представя чрез Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – Пловдив – Хасково – Бургас – Варна – Русе.

 

Арсен Арзуманян е роден в Ереван, където в периода 2005 – 2011 година, учи във Факултета по международни отношения на Държавния университет в Ереван и в Дипломатическата школа на МВнР на Република Армения. В периода 2012 – 2015 година, започва редовна докторантура и получава степента доктор на политическите науки. През 2018-та година завършва второто си висше образование във Факултета по чужди езици и литература на Букурещкия университет. Понастоящем живее в Румъния.

 

От 2014 година, работи като кореспондент в списание „Арарат“, на съюза на арменците в Румъния. Работил е и като експерт в Департамента по външни отношения на правителството на Република Армения, като личен съветник на министъра на икономиката и финансите на Румъния и референт в посолството на Република Армения в Румъния.

 

През 2019 година, публикува книгата „300 вица с радио Ереван”, на румънски. Сборник, за който използва много арменски, руски и румънски източници.

 

„Моите източници бяха страници от стари вестници, стари телевизионни програми, интернет и най-важното хора, живели по време на комунизма и знаещи много вицове. Събрах около 700 – 800, може би дори 1000 вица, но реших да публикувам само най-добрите в книгата. Не количеството, а качеството е важно. Във всеки случай, изданието на който и да е език се нуждае от някои промени, защото например в румънската версия много шеги са свързани с румънския вътрешен живот или това е игра на думи на румънски. За българската версия, сменихме тези вицове с български адаптации“, споделя за вестник „Парекордзагани цайн“, Арсен Арзуманян.

 

Градът на художниците тръпне развълнувано в очакване- след броени дни ще бъдат изложени непоказвани досега творби на изключителния Георги Божилов- Слона.

 

На 13 юни , денят, в който се навършват 88 години от рождението на Георги Божилов - Слона, ще бъдат представени 33 непоказвани досега негови рисунки и акварели в галерия „Червеното пони”. Очаква се събитието да събере на едно място цялата културна общност под тепетата.  

 

Изложбата е и своеобразна препратка към неговата първа самостоятелна изложба от 33 акварела, организирана именно в галерия "Червеното пони" от Начо Културата през декември 1967 г.Експозицията ще можете да разгледате до 13 юли.

 

Под тепето научи, че творбите на Слона ще се продават, а интересът към тях отсега е огромен.

 

Акварелите са открити случайно от дъщерята на художника Мия Божилова при ремонт в къщата-галерия в Стария град. На една от работите е нарисувана сградата на Община Пловдив, още преди появата на площадното пространство пред великолепното здание.  

 

Любо Киров добавя втора дата в Пловдив като част от „Турне 2023“. Новият голям концерт ще бъде на 3 август, отново в Античния театър. Събитието идва, след като билетите за първата дата бяха разпродадени два месеца по-рано.

 

„Пловдив, благодаря ви за обичта, енергията и подкрепата, която ми изпращате! Нямам търпение да се видим на живо през август. Този път ще бъдем повече. Гответе се за музикално шоу, което ще помним дълго“, отправи послание към феновете си Любо Киров.

 

Любо Киров обяви „Турне 2023“, което включва концерти в големите градове в страната, през февруари тази година. Всичко започва в Античния театър в Пловдив – на 2 и 3 август. Следват летните театри в Бургас, Варна, Стара Загора, Велико Търново и Русе, а в София концертите ще бъдат в две поредни вечери в зала 1 на НДК. Предстои добавянето на още дати. На сцената с Любо Киров отново ще бъдат Голямата банда и много гост изпълнители.

 

Ето градовете и датите от Турне 2023:

 

Пловдив, Античен театър, 2 август (разпродаден)

 

Пловдив, Античен театър, 3 август

 

Бургас, Летен театър, 10 август

 

Варна, Летен театър, 20 август

 

Стара Загора, Летен театър, 23 август

 

Велико Търново, Летен театър, 1 септември

 

Русе, Летен театър, 08 септември 

 

София, зала 1 на НДК, 8 ноември

 

София, зала 1 на НДК, 9 ноември 

 

Билети за големия концерт в Пловдив на 3 август: https://bit.ly/3Xb9XNv

 

Билети за „Турне 2023“: https://bit.ly/3xXklwe

 

През 2022 година билетите за концертите на Любо Киров в страната бяха разпродадени предварително и влязоха в Топ 3 на най-посещаваните събития на български артисти в класацията на една от популярните платформи за продажба на билети Eventim. 

 

И тази година е изключително успешна за Любо Киров. Той беше един от големите победители на Годишните музикални награди на БГ Радио – със статуетки за „БГ албум“ и „БГ изпълнител“. В края на март Любо Киров беше удостоен с награда „Икар“ в категория „Атракционно и сценично изкуство“ за приноса му в музикално-сценичното изкуство. Съвсем скоро получи и отличието „Златно перо“ за принос към българските култура и изкуство. В началото на февруари песента му „Усеща се сила“ беше отличена в първите Годишни награди на Националната музикална класация БНР Топ 20 с най-висока оценка от селекционния екип на радиото. Той беше и сред артистите с открояващи се постижения и ярко присъствие в музикалния живот през 2022, включващи албума „Целуни ме“, впечатляващия едноименен концерт в зала „Арена Армеец“, както и националното музикално турне. Поредна година той отново е в класацията на престижното списание Forbes „Топ 70 на българските знаменитости“, което го постави на най-предно място, като музикален изпълнител. 

Огненото и светлинно шоу  „Палячи“, което е в Топ 5 „Aтракциони на Балканите” в класация на туризма и туристическата анимация за 2019 и 2020, 2021 г., идва в Пловдив в рамките на проекта „Жив Филипопол“ на 16  юни. Основният фокус на трупата е съчетаването на исторически сюжети и събития с модерното изпълнителско изкуство с огън, светлини, спец ефекти, хореография и театър. Артистите, които са от цяла България, ще забавляват публиката на 16 юни от 20 часа в пространството до Римския стадион.

 

Проект „Жив Филипопол“, който ще се случи на 16 и 17 юни, има за цел да разгърне културно-историческия потенциал на Пловдив. Градът да бъде „съживен“ и превърнат в атракция както за любителите  участници, така и за зрители и туристи. В рамките на проектните събития Пловдив ще привлече разнообразна аудитория от национален и интернационален мащаб, което ще повлияе благотворно върху туризма и икономиката. Големите публични събития се предвиждат за Форум на Филипопол, Голяма базилика и пространството до Централна поща. В проекта се включват още няколко трупи – „Чигот“, „Дукс Антика“ и „Мос Майорум Улпие Сердице“.

 

„Чигот” е сдружение с нестопанска цел, чието име произлиза от старобългарската дума за мечоносец, елитен воин. Групата е сформирана през 2004 г. и се занимава с възстановки на облекло, бит и въоръжение от периода Второ Българско царство (XII-XV в.), с историческа фехтовка, възстановки на битки, лагери, изнасяне на лекции, беседи. Основни цели на сдружението са изучаване, пресъздаване и запазване на българската средновековна история, бит, култура и изкуство и популяризирането им пред широка аудитория, както в страната, така и в чужбина. „Чигот“ е организатор на една от най-мащабните бойни възстановки в Източна Европа – Битката при Варна: епичното сражение на кръстоносните войски, предвождани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик), с армията на султан Мурад Втори от 10 ноември 1444 г.

 

„Дукс Антика“ от Свищов е сдружение за исторически възстановки и реконструкции. Дейностите им се фокусират върху пресъздаване на важни исторически събития, случвали се по дунавския Лимес през периода на Късната античност (III-Vв.). От създаването си през 2016г. до днес асоциацията се слави с дисциплинирани демонстрации на железния строй на римската ауксилиария, съставена от готски федерати. Освен военно дело и снаряжение, членовете на „Дукс Антика“ представят бита, занаятите, кулинарията, ритуалите и взаимоотношенията от света на Великото преселение на народите.

 

Сдружение за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“ е сред малкото групи за исторически възстановки в България, фокусирани изцяло върху Късната античност. Проучват, адаптират и пресъздават епизоди и събития от живота на римляните и варварските племена, обитавали провинция Мизия (днешна България и Балканите) през IV – VI век. Обхващат ежедневния живот, занаяти, игри, религиозни и цивилни ритуали, военно дело, облекла и екипировка. От създаването си през 2016 г. досега трупат богат опит в популяризирането на античното културно-историческо наследство като организатори, съорганизатори и участници в различни събития в България и Европа.

 

Пловдивската публика ще се потопи и в изкуството на възстановките с представянето  сръбската „Beli Orlovi“ в рамките на модула „Жив Филипопол+“, който обединява международното участие във форума.

 

Проектът „Жив Филипопол – портал за пътуване през времето“ се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, програма „Любителско творчество`2022“, и фондация „Пловдив 2019“. Организатор на събитието е Сдружение за исторически възстановки „Филипопол”.

Кубинският пианист Роберто Фонсека е представител на новата генерация музиканти във формацията „Буена виста сосиал клуб“. Той вече е намерил своето световно признание и ние просто можем да го разпознаем като един от великите музиканти на нашето време, работил с големите артисти на Куба като Ибрахим Ферер, Качаито Лопес, Омара Портуондо и другите от Буена Виста Сосиал Клуб, както и Хърби Хенкок, Нилс-Петер Молвер, Карлиньос Браун, Майра Андраде, Раул Мидон и кой ли още не.

 

Роберто Фонсека е посланикът на кубинския джаз и музиката, която сътворява е многопластова и вълнуваща, с усет към мелодията и респект към традицията. 

 

На ранна възраст Роберто Фонсека вече има световно признание. От самото начало на музикалната си кариера гениалният пианист Роберто Фонсека, наследникът на пианиста дон Рубен Гонсалес в Буена Виста Сосиал Клуб, формулира много ясно своята мисия: ”Бих искал музиката ми до достига до хора, коите не ме познават и един ден да се прeвърна в референт за публика си.” 

 

Британският вестник “Гардиън” е един от многото представители на медиите, които отделят внимание на огромния талант на кубинския артист и го определят като ”невероятно надарен пианист, композитор и бендлидър с усет към мелодията, с какъвто малко негови съвременници могат да се похвалят….един от малкото, които прескачат музикалните рамки с финес.”

 

Израснал в Хавана в семейство на музиканти, Роберто първоначално има влечение към ударните инструменти и перкусиите, което е видно по-сетне в стила му на свирене на пиано. Наречен „истинскио откровение сред пианистите от неговото поколение“, той пише първите си композиции, смес между джаз и афро-кубинска музика, на 14 години, а година по-късно е сензацията на фестивала в Хавана – Jazz Plazа. След известно време той сформира първата си група – „Темпераменто“, заедно със саксофониста Хавиер Салба(„Иракере“, „Кубанисмо“). Успоредно с това Роберто Фонсека работи с певеца Аугусто Енрикес и записва първия си албум “En el comienzo”. Следващите години Робето успява да запише втори албум “No limit” за японския лейбъл JVC, да напише музика към филма на “Black” и да продуцира албума на хип-хоп групата „Обсесион“. Самият пианист признава, че в тези две години на усилен труд той се е лутал, за да намери себе си и да излее насъбралите се у него идеи.

 

Но истинската промяна за Роберто Фонсека настъпва през 2003 г., когато покойният перкусионист Анга Диас го кани да запише партия в неговия албум. Пристъпвайки прага на известното студио „Егрем“, Роберто вижда там да стоят легендарните Рубен Гонсалес, Качаито Лопес, Мануел Гуахиро Мирабал и животът му се променя. Той става част от тази велика формация, свирейки основно в проектите на великолепния Ибрахим Ферер заедно с всички великани от старата генерация.

 

През годините на интензивна концертна дейност с Ибрахим Ферер у талантливия млад пианист се заражда идеята за формиране на негова група и запис на нов самостоятелен албум. Именно тогава се оформя скелета на първия му запис за Enja Records „Zamazu“, в който съжителстват в хармония джаз, класика, афро-кубински влияния и традиционна кубинска музика.

 

Преди това на Роберто Фонсека е оказана огромната чест да бъде артистичен директор на придобилия култов статус албум-портрет Mi Sueño(World Circuit, 2006) на великия Ибрахим Ферер. Големият маестро признава, че младият Роберто изпитва огромно уважение и разбиране към музиката му и затова именно той ръководи проекта и впоследствие след смъртта на Ибрахим Ферер го завършва.

 

След смъртта на легендарния Ибрахим Ферер, Роберто се отдава на работата върху соловия си албум, който излиза през 2007 г. В този проект го следват музикантите Хавиер Салба – саксофон, кларинет и флейта , Омар Гонсалес- контрабас, и Рамсес Родригес – ударни, Емилио дел Монте Мата – дарбука. Но освен тях в отделните пиеси участват още гост-артистите Омара Портуондо, Качаито Лопес, Мануел Гуахиро Мирабал, Карлиньос Браун, акордеонистът Тониньо Ферагути и фламенко китарисъст Висенте Амиго. 

 

Следват множество турнета и участия на най-престижните европейски и американски фестивали. През 2009 г. Роберто Фонсека издава албума Akokan (Сърце), в който посвещава пиеса, вдъхновена от българската музикална традиция, наречена „Bulgarian“, след гостуването си на Фестивала Джаз Плюс 2008 в София. В този запис гост вокалисти са певицата Майра Андраде и китаристът Раул Мидон. 

 

На следващата година Роберто Фонсека се впуска в нова авантюра като съпродуцент с английския DJ Джайлс Питърсън и аранжьор на проекта „Havana Cultura“, в който участват около 60 представители на новата генерация кубински музиканти. Същата 2010 г. излиза и лайв записа му от фестивала в Марсиак – Live At Marciac. 

 

Следващият му студиен албум се казва просто Yo (Аз) и още с излизането си е номиниран за награда “Грами”. В него пианистът обръща поглед към африканската традиция – “ясен пример какво се получава, когато велик кубински пианист е погълнат от музиката на Африка.” 

 

Година след това артистът издава втори концертен проект, наречен At Home, запис от Джаз фестивала в Марсиак със специалното участие на певицата от Мали Фатумата Диауара. Следват албумите Abuc и Yesun отново номинирани за награда “Грами” като композициите са сложни с множество обрати, с незабравими стихове и фантазна емоционална наситеност.

 

Всеки негов проект умело представя различните музикални традиции на Америка, Куба, Бразилия и Африка, а вече и България. 

 

Любовта на кубинския пианист Роберто Фонсека към българския фолклор датира отдавна, още от далечната 2009 г., когато създава пиесата “Bulgarian”, като през годините той е засвидетелствал своето възхитително отношение към нашата традиция. 

 

 

Артистът от Буена Виста Сосиал Клуб  често говори за извора на вдъхновение, който идва от неравноделните ритми и сложни хармонии на нашия фолклор. Затова и естествено се стигна до срещата му с камерен хор “Нови български гласове”, носители на награда “Латино Грами” с диригент маестро Георги Петков и създаването на новата музикална картина “Отвъд нотите”, където българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в нова завладяваща пулсация. 

 

Европейската премиера на проекта бе на Джаз фестивала в Марсиак пред 3500 души през 2021 г. и тази уникална по рода си музикална програма ще бъде представена за първи път в Пловдив на 30 юни в лятно кино “Орфей”, във Варна на 2 юли в Летния театър и в София на 4 юли в зала “Бълтария”. 

 

Билети за концертите от 30 до 60 лв.  може да се закупят в мрежата на Евентим, он-лайн – https://bit.ly/3LXPesJ и на от касите на ДК “Борис Христов”, пред Общината и на всички  други каси в града. Билети ще се продават и на място преди събитието. 

 

 

Проектът се реализира с подкрепата на НФК  по програма за “Възстановяване и развитие на частни организации”.

Страница 1 от 2162

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…