Инициативата Фолклорен подлез е част от програмата на  Пловдив Европейска столица на културата 2019

Артистично обновяване на съоръжението представя интригуващ подход към традициите

Едно от най-използваните подземни градски пространства на бул. „България“ вече е изпъстрено с колоритни образи от българския фолклор. Подлезът срещу Средно училище „Пейо Крачолов Яворов“ се превърна във Фолклорна галерия.

По стените на съоръжението оживяват уникални стенописи, показващи трудолюбието и ценностите на българите, бита и старите занаяти. Рисунките са дело на графити артиста Цветан Узунов (TSE) и са вдъхновени от фолклорното пано с фигури на български жени, дело на именития пловдивски художник Енчо Пиронков, което краси южната част на същия тунел.

По стените са изписани калиграфски и различни послания на кирилица и глаголица. Идеята е превръщането на подземните градски пространства в нетрадиционни обекти с културно-образователно съдържание и развитие на младежка публика към близкото читалище.

Официално Фолкорния подлез ще се открие идния понеделник. Проектът е по идея на младежка инициатива „ПОдЛЕЗНО“, част от програмата на  Пловдив Европейска столица на културата 2019 , в партньорство с Народно читалище „Георги Търнев -1900 г.“ и със съдействието на район „Северен“. След откриването, насрочено за  14 часа, ще се състои кратка лекция изнесена от представител на Института по етнография на БАН за трансформацията на българските традиции в наше време.

Снимки: Fb:Milen Siro Art.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…