Докато НОЩ/Пловдив 2019 тече с пълна сила, платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ отправя нови предизвикателства към хилядите посетители на емблематичното събитие в града, за да им напомни да не оставят боклук след себе си.

По време на фестивалните дни и нощи, посетителите могат да се снимат с триметровата арт-инсталация на пловдивските артисти с псевдоними Flash и Mira Rama на площад „Стефан Стамболов“. Но само, ако обещаят, че ще изхвърлят за рециклиране опаковките от храни и напитки, които използват по време на НОЩ-та. Композицията, наречена „7 грама“, е създадена изцяло от отпадъци, подбрани от двете художнички от пунктове за вторични суровини в Пловдив. Вдъхновението за инсталацията идва от факта, че годишно човек поглъща 7 грама пластмаса. „Време е да се задействаме и да спрем замърсяването“ – казват те. „Рециклирането на пластмасовите опаковки е добра първа стъпка към това“.

Освен, че са осигурили контейнери за разделно събиране на отпадъци по протежение на цялата Главна улица в Пловдив, активистите от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ са измислили и друг забавен начин да събират пластмасовите отпадъци. Пред Детмаг те са инсталирали причудлива инсталация, която приканва посетителите да се включат в допитване с въпроса „Рециклираш ли?“. Уловката е, че в допитването може да се участва само с празни пластмасови бутилки, които се пускат в един от двата контейнера с отговор „ДА“ или „НЕ“.

Дори и някой да не е рециклирал до сега, все пак пуска бутилката си в тръбата с отговор „Не“ и ето, че бутилката ще отиде за рециклиране. Надяваме се, че така повече хора ще се замислят къде и как изхвърлят опаковките от храни и напитки. Това са ресурси, които могат сравнително лесно да бъдат оползотворени, вместо да пълнят сметищата с битови отпадъци“ – казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Доброволците на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ канят посетителите на НОЩ/Пловдив да се включат и в техните забавни игри в техния кът _Място #БезОтпадъци на пл. „Стефан Стамболов“.

През пролетта и лятото на 2019 г. „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ подкрепи над 20 мащабни събития в Пловдив. От събитията и други инициативи до момента на града са спестени 228 кг пластмасови опаковки, 90 кг хартия, 402 кг стъклени опаковки и над 300 кг общи отпадъци. Платформата проведе над 20 уъркшопа за рециклиране и намаляване на отпадъците с граждани на Пловдив. В момента организацията разширява мрежата си от партньори, като помага на фирми и организации да въведат разделно събиране на отпадъци в офисите си. През последните месеци „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ проведе различни социални експерименти, образователни дейности и творчески намеси в градската среда, за да насърчи чистотата и грижата за околната среда. Сред тях са изрисуването на контейнери за отпадъци в два квартала на Пловдив и превръщането на кошчетата за отпадъци на Гребната база в част от мини-спортни игри. През юли „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ откри своя временен парклет на ул. „Бетовен“, а по-късно създаде и постоянен джобен парк в район „Тракия“.  В момента организацията работи активно по облагородяване на три зони в града – на Младежкия хълм, в район „Тракия“ и в центъра на Пловдив.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…