Разкопки разкриват миналото под бившите павилиони, след което Форум-Север ще се свърже с Главната

Форум – Север в частта около Одеона ще бъде реставрирана и приобщена към градската среда по подобие на зоната западно от пощата, която наскоро бе пусната в експлоатация. От известно време Одеонът е изцяло недостъпен, но това ще се промени в следващите месеци, ако всичко върви по план.

За момента на мястото под бившите павилиони се извършват разкопки от екип археолози, които работят ежедневно на обекта. Работата им е в начален етап и все още не могат да се похвалят с впечатляващи открития.

След приключване на работата им ще бъде изготвен проект за реставрация и социализация на откритите в предходните и тези разкопки артефакти, отново от арх. Румяна Пройкова. Планира се да се изгради стълбище и подход, подобен на този на Форум-Запад, чрез който посетителите да слизат на нивото на археологията. Вероятно оттам ще може да се продължи и по вече съществуващото, но затворено стълбище към подлеза „Гладстон“ в посока Голямата базилика, което ще направи достъпа до бъдещия музей изключително лесен от Главната пешеходна улица.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…