Няма достатъчно място за цялостно възприемане на сградата, твърдят от ЕСУТ

Болшинството членове на Експертния съвет по устройство на територията към Община Пловдив е отхвърлило идеята за изграждане на Дом на пловдивската опера на мястото на бившия Партиен дом. Аргументите на ЕСУТ са неподходящото място на сградата – изтъквайки проблеми, свързани с достъпа, паркирането и обслужването на сградата.

За отказа информираха от фондация „Дом за пловдивската опера“. Решението на ЕСУТ, в който членуват различни специалисти, главният архитект на общината и други експерти, чиято роля е да съветват местната власт за градоустройствени решения, идва във връзка с идеята за конкурс и задание за проектиране на нова постройка на мястото на партийния дом.

В решението на експертния съвет се твърди, че мястото не е подходящо за изграждане на „Център за музикално сценично изкуство“. Сред аргументите е и „липсата на достатъчно пространство за цялостно възприемане на сградата“. Според ЕСУТ, трябва да се проведе конкурс за избор на друго място за оперна сграда, каквато и според тях все пак е необходима на Пловдив. Според тях има и несъответствия относно собствеността на сградата на Партийния дом и те трябва да бъдат напълно уточнени, преди да се публикува конкурсът.

Недоволството на „Дом на пловдивската опера“ е свързано с факта, че ЕСУТ на практика изпреварва конкурса, в който множество специалисти биха дали различни свои идеи дали може или не там да се изгради оперна сграда. Конкурсът би дал множество и детайлно обосновани решения защо може или не може да се направи такава постройка. ЕСУТ на практика казва, че конкурс е излишен, тъй като, според тях, достатъчно място няма.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…