„Plovdiv Dark Tour“ води до емблематични места, подминавани от туристите и дори от жителите на града

Ивелина Василева

„Една епоха трябва да умре, за да се роди нова“ – казват неможещите да задържат времето. Всеки град се добива нов облик с архитектурата, която се променя през годините. В това отношение Пловдив е като архитектурна галерия на открито- от гигантските тютюневи складове до китните малки къщички в центъра на града. Все по-често обаче се случва да губим шедьоврите на знакови архитекти. В иначе топлия ни южен град на творческа атмосфера, успоредно зеят смразяващи сгради, очакващи своето прераждане или последно сбогом.  Можем да изброим някои от най-красивите постройки на града – необитаеми, надраскани, наранени, недооценени. С това се занимава проектът „Plovdiv Dark Tour“- кара ни да се замислим какво се руши пред очите ни и какво градът може да загуби завинаги.

Авторът на идеята Евгени не иска да просто да броим изоставените и рушащи се градски емблеми, а да се стреснем. Затова създава големият проект „Abandoned Bulgaria“. А сега търси изоставени пространства и развежда групи в „Plovdiv Dark Tour“ на мрачна разходка в миналото. Опознавателните обиколки той организира из цяла България. В Пловдив, в рамките на няколко часа, той показва и разказва за Кино Космос, Братската могила, стадион „Пловдив“, Божиловият чифлик, Тютюневите складове и др.

Евгени се страхува, че с времето паметниците на културата, оставени в забвение, стават все повече. Желанието му е да вдигне завесата на места, подминавани от туристите или дори от жителите на града. Водачът на мистериозните обиколки разказва историите на сгради, които не се срещат в картите за забележителности.

Реакциите на хората, докато разглеждат тези места са шокиращи, но голяма част от чужденците дават сходни примери с изоставена архитектура в държавите, в които живеят. Ние също постоянно следим за проблемите, свързани с градските бижута, а скоро заедно с Евгени ще ви въведем в „Plovdiv Dark Tour“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…