След сваляне на скелето къщите са като след реставрация, без никакви излишни намеси по тях

Премахнати са кабелите и рекламни пана на магазините в партерния етаж

Теодор Караколев

Вместо скъпи реставрации – поддръжка. Това е много по-нормалния начин да се опазва културното наследство, но за съжаление често наблюдаваме как стари къщи се рушат просто, защото никой не полага минимални усилия да ги поддържа.

Добър пример обаче видяхме в последните месеци на улица „Отец Паисий“. Преди броени дни окончателно бе свалено скелето от две сгради на ъгъла с ул. „Станислав Доспевски“. Резултатът е повече от приятен. Без нови детайли, обновена е мазилката по двете сгради които са построени в различен стил – едната е по-класическа, а другата по-модерна и без много орнаменти. Двете сгради изглеждат като нови.

Особено приятно впечатление прави и намесата по останалите елементи. Премахнати са множество кабели и друга комуникационна инфраструктура, окачена по фасадите до преди няколко месеца. Изключение правят само няколко климатика. Цялостното впечатление спрямо предишния им вид обаче е коренно различно. Старите елементи, оцелели до днес (тъй като къщите не са оцелели в напълно автентичен вид), не са докосвани – като дограми и щори.

Дори на някои от прозорците на ъгловата къща ще се възстанови и старата система за външни щори на близо 100 години, която се управлява от вътре. Тези стари системи не включват неприятните огромни бели тела, в които щорите се прибират, а много по-елегантно се прибират в самата стена отвътре.

Със сигурност на фона на множество примери за унищожаване на културното наследство в града, това е един от добрите примери. Само няколко метра по на юг беше съборена стара къща, която сега се възстановява от бетон като имитация на ценност. Вместо това тя можеше да бъде запазена именно по този начин, а зад фасадата да приеме съвременна функция.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…