Изложбата с фрагменти от Берлинската стена пленява и провокира край Римския стадион

Снимки: Георги Матов

„Това е нещо, което няма да бъде забравено. Стените се вдигат и бутат, но изкуството остава. То свързва хората, въпреки преградите“. Това каза преди повече от месец за Под тепето френският колекционер Силвестър Верже, който гостува в Пловдив за откриването на Европейска столица на културата с изложбата си „Art Liberty“/„Изкуството на свободата”. 25-те оригинални фрагменти от Берлинската стена вече са подредени около Римския стадион, а изложбата официално ще бъде открита утре от председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Неслучайно. Пловдив ще е първият град в Европа, който ще отбележи 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена.

Бетонните пана са изрисувани от знакови творци, рисували върху самата преграда между Източен и Запазен Берлин преди повече от три десетилетия. Работите, които са изложени под тепетата пленяват и провокират. „Тук виждаме изкуството като форма на протест срещу разделението. Паната са много ценни, но ще ги представим в градски условия, на улицата, тъй като в крайна сметка там е мястото на уличното изкуство, не в музея.”, каза френският колекционер.

Верже отбелязва, че изложбата утвърждава основните ценности на изкуството и свободата чрез 38 забележителни произведения на изкуството, които смесват сила, творчество и фантазия. Работите са едновременно крайно модерни и натоварени с история. Върху автентичните бетонни късове от Стената ще видим творби на култови  художниците предшественици на сцената на берлинското улично изкуство. Те са рисували по Берлинската стена от източната и западната й части в началото на 80-те години на 20 век. В Пловдив идват работи на шест от първите художници рисували по Берлинската стена- Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше, Киди Ситни, Индиано, Хайнц Куздас и Петер Унзикер, плюс двадесет и пет международно признати улични артисти. Заедно с бетонните пана пътуват три Трабанта, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше и Киди Ситни.

Традиционно в рамките на трите месеца от изложбата се организират десетки събития – прожекции, туристически турове по „стената“, политически дебати, срещи с художниците, концерти. В Пловдив програмата към проекта включва повече от 30 късометражни филма, показващи художниците в процеса на тяхната работа. Те ще бъдат активирани чрез QR код към самите изложени работи на Главната.

Art Liberty“ включва още „Ефемера“- 32-минутен филм на основата на богатия архив на фотографа и художник на берлинската стена Хайнц Куздас, както и шестнадесет снимки на творби, изрисувани на Берлинската стена преди падането ѝ, всички те изложени върху брезенти с размер 250 x 350 см. Ще видим и оригиналния стенопис на бразилския художник Л7М, създаден по време на парижката изложба в Източната гара (Gare de l’Est) през 2015 г. Мегапроектът включва още три големи рисунки на Статуята на свободата от Кристоф-Еманюел Буше, емблематичен художник на Берлинската стена.

Очаквайте подробности!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…