В противен случай Пловдив ще бъде поставен в унизителната ситуация през 2019г. да посрещне Европейска столица на културата с разкопан център

Как общината е калкулирала, че проектът ще струва точно 12,3 милиона лева, пита лидерът на Да, България Христо Иванов

Кметът да излезе от изолацията и да се обърне към обществеността, призовават от движението

Бъдещето на площад Централен да бъде решено с публичен дебат. Кметът Иван Тотев да излезе от изолацията и да се обърне към общността за най-адекватното реализиране на един от знаковите градски проекти. За това призоваха от Да, България днес. Местната организация на движението изрази крайното си притеснение от факта, че се очертава сърцето на града да бъде разкопано през цялата 2019 г., когато Пловдив ще е Европейска столица на културата.

Кметът Тотев е на път да постави града в унизително положение- да посрещнем ЕСК на строителна площадка. Такива са фактите. С огромно забавяне през декември Община Пловдив е обявила обществена поръчка, която предвижда реновирането на площада да приключи чак в средата на 2020г. , тъй като срокът за изпълнение е 800 дни. Излиза, че архитектурата на това знаково градско пространство ще е в ръцете на строителна фирма. Проектът е за инженеринг- проектиране, строителство и авторски надзор. Никой не казва какво точно ще се прави на площад Централен, каза председателят на местната организация на Да, България адв. Веселина Александрова.

Как точно Община Пловдив е калкулирала, че проектът ще струва 12,3 милиона публични лева?, попита лидерът на движението Христо Иванов. Да не би да става въпрос за заложени параметри и заложен предизвестен край на поръчката, който не стъпва на прозрачност, даде примерен отговор на въпроса си Иванов. Да не би да се окаже, че през 2020г. Пловдив ще има ужасно скъпа кръпка в центъра на града, без разкрита археология. По всичко личи, че градът няма да има този знаков площад, който очаква и който заслужава, а ще има просто едни подменени плочки за 12 милиона лева. Имаме едно добро начало на този процес от преди няколко години с организирането на прозрачен международен архитектурен конкурс, имаме победител в него, одобрен от самата община и после имаме рязко завиване към провал. Тъй като този избран прозрачно проект на португалското студио ФОРА няма да бъде реализиран, въпреки откупените авторски права от общината и въпреки немалкото похарчени публични средства за целия конкурс. Затова призовавам кметът Тотев да се обърне към културната общност, за да търси решение в диалог с нея. Общината доказа, че няма капацитета да реализира подобен проект дори при такъв международен архитектурен конкурс, който не успя да довърши адекватно. Но капацитет има пловдивската културна общност. Нека не става така площад Централен да се превърне в илюстрация на провала на проекта Европейска столица на културата, призова Христо Иванов.

Той припомни, че ЕСК не е проект на Тотев или Борисов. Тук става дума за национален приоритет, който може да бъде похарчен за халтура. Пловдив има нужда от по-високо самочувствие, но това изисква по-адекватно управление. Затова кметът Тотев трябва да се обърне отново към хората, които спечелиха Европейска столица на културата, но бяха изтласкани от този процес, допълни Иванов.

Твърденията на кмета, че няма проблем площадът на е строителна площадка през 2019, тъй като там ще се случват археологически разкопки в реално време, което би представлявало атракция за гостите на града, Иванов определи като „непохватно ученическо замазване и импровизация”. Пловдив не може да бъде успешна Европейска столица на културата с ученически изпълнения и импровизации. Ще възстановяваме бригадирското движение ли? Ще каним хората да копаят и да редят плочки ли? Това не е сериозно, категоричен е Иванов.

Той каза още, че Да, България има готовност за организиране на обществен и експертен дебат по казуса, но това трябва да дойде от общината. Ние искаме да бъде намерено решение. Но ако продължи изолацията на кмета имаме готовност за реакция. Ако видим, че кметът се обърне за помощ към обществеността, ще престанем с политическия натиск, защото искаме този национален проект да бъде реализиран успешно, коментира Иванов.

Спря се и на култовата Анка, която според общината спира реализирането на знакови проекти за ЕСК. Анка е необходимост на някой, който има нужда от оправдание за огромното забавяне. Анка е Борисов и Рашидов. Анка е евтин сценичен трик. Този сюжет е политическа халтура, смята лидерът на Да, България.  

Ето фактите и детайлите по проекта за площад Централен, предоставени от движението:

1. Срокът за изпълнение, заложен в публикуваното на 11.12.2017г. обявление за обществена поръчка с предмет „Облагородяване на територията на Площад „Централен“ – гр. Пловдив“, е 800 дни, които се равняват на 2 години и 2 месеца. Така, дори ако изпълнението стартира веднага след сключване на договора с Общината, през цялата 2019-та Площад Централен ще е разкопан – строителна площадка в сърцето на ЕСК.

2. От публикуваната поръчка също е видно, че няма да се изпълнява проектът на португалското дружество FORA, който през 2014г. спечели първо място след класация от международно жури и обществено обсъждане, а е за инженеринг – проектиране, строителство и авторски надзор. Т.е. тепърва ще се изработва проект и не е ясен резултатът – каква визия ще се постигне.

През юни 2014г. стартира международен конкурс за площад Централен, в който са подадени 125 проекта от 41 държави. Международно жури избира 3-ма финалисти, а победителят е избран от Община Пловдив след проведено обществено обсъждане и гласуване. Победител в международния конкурс е проектът на португалското архитектурно бюро FORA. Той предвижда мащабен подземен музей на античния Филипопол, който в по-голямата си част да е покрит с метална конструкция, облицована с дърво, което представлява съвременния площад, където започва съвременното ниво. На Античния площад е предвидено да се слиза по специални рампи. Този идеен проект предвижда двата площада да имат отделен живот, което позволява непрекъсната работа по разкопките. Най-отличителното в този проект са двете нива на площада: подземен - с археологията и надземен - с настоящето. Община Пловдив реши да не възложи на португалските архитекти разработването на детайлния проект, а им предложи да закупи авторските права върху идейния им проект срещу 95 000 лв. Отделно от това Общината плаща общо 40 000 лв. на спечелилите 1-во, 2-ро и 3-то място в международния конкурс, както и всички разходи около организирането му.

Сега – една година преди 2019-та – бе обявена обществена поръчка за площада, която няма нищо общо с проекта на FORA. Обявената поръчка е на стойност 12, 3 млн.лв. с ДДС и в техническото задание, изпратено за одобрение до Министерство на културата едва ноември 2016г., се казва че “Цялостната интервенция концептуално се подчинява на класираната на I-во място разработка на FORA, Португалия“ а същевременно че „Не е предмет на настоящото задание концепцията за двупланов площад и създаването на подземен музей, предвид крайната дата на реализация на проекта – до 2019 г.“.  Министерство на културата, обаче скоростно изпраща становище, в което се казва, че „Премираният проект (разработката на FORA), не е представян за съгласуване по реда на Закона за културното наследство и е недопустимо да се третира като база за изработване както на заданието, така и на бъдещия проект.“ Вследствие на това писмо в Допълнение към техническото задание Община Пловдив посочва, че проектът на FORA се изключва от Плановото техническо задание и ще трябва да се изготви нов проект, който и да се изпълни.

3. Резултатът ще е частичен (изключени са южна и източна разкрити зони на Форума, което противоречи на заявеното намерение за цялостно обвързване на археологическото наследство, визуално и като маршрути) и с наблягане на цена и срокове, вместо на качеството.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…