Концертна зала ще се отвори към площад Централен след дългоочаквания ремонт, анонсира директорът на Опера Пловдив доц. Нина Найденова на днешния си отчет за края на втория си мандат като ръководител на най-голямата културна институция в града. След броени дни тя се явява на конкурс за трети мандат, а зад кандидатурата й застанаха целият екип на държавната опера, община Пловдив в лицето на зам.-кмета Пламен Панов и Кирил Велчев от името на цялата Фондация „Пловдив 2019”.

Доц. Найденова даде заявка, че отсега мисли заедно с хората от екипа си как да направят така, че реконструираната Концертна зала да бъде запълнена с оперни, филхармонични събития, но и сцената да приема и други жанрове, като съвременен танц например. Припомняме, че Министерството на културата заложи 9,7 милиона лева за реконструкцията и модернизирането на Концертна зала.

„ Участваме активно в техническото задание по проекта. Над 120 експерта са работили по него по всички части, свързани с ремонта. Контролът върху проекта вече е факт. Остава само процедурата по избор на изпълнител, която ще се движи изцяло от Министерството на културата. Силно се надяваме тя да не се обжалва, за да няма допълнително забавяне на процеса. Идеята ни е след края на ремонта Концертна зала да бъде отворена към площад Централен. Искаме тя да се приобщи към площадното пространство, за да се случват събития и отвън”, разкри доц. Нина Найденова.

Тя обърна специално внимание на паното на Димитър Киров във фоайето на културния център, което дълги години бе неглижирано и занемарено.

Стенописът на Димитър Киров

„За стенописа на Ди Киро има специален отделен проект за реставрация и качествено експониране с подходящо осветление и стъклени пана на стълбищата”, обясни директорът на Опера Пловдив.

Тя добави, че културната институция продължава да вярва и да иска един ден да има собствен дом.

„70 години Пловдив не се е престрашил да има своя сграда на операта. Град с такава сграда има друг статут на картата на Европа”, подчерта доц. Найденова.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…