Авангарден френски куклен театър гостува в Пловдив залата за съвременно изкуство към Градската художествена галерия в Чифте баня през изминалата седмица. В рамките на 5 дни екипът "Малък театър на края на света" изнесе над 15 представления - по 3 или 4 на ден пред пловдивската публика в необичайна атмосфера. Събитието е част от програмата на "Пловдив 2019" и екипът ще гостува още няколко пъти в града - през октомври, когато ще представят "Скриптографът", както и два пъти през 2019 година, като в самия край ще създадат голям и впечатляващ спектакъл за края на годината на Пловдив.

Съвременният куклен спектакъл представя изключително лична история, под формата на кратка миниатюра. Публиката се посреща в една от залите на бившия Център за съвременно изкуство и всеки чака своя ред на маса със скромно хапване и чаша вино. Посетителите влизат един по един - преди личното представление, което се играе от кукления актьор само за един човек всеки път, зрителят се настанява на стол в тиха стая за 2 минути, за да се откъсне от ежедневието.

"Сцената" на която се играе кукленият спектакъл е в малка, специално изградена кутия. Странен писател с очила разчиства от пясъка своето бюро и започва да твори - пише, трие, отново пише. В един момент от небето се появява огромен човешки пръст, който записва някаква мъдрост в пясъка. След което сцената изчезва под земята, покрита отново с пясък.

Историята е отворена за интерпретации от всеки. Странно е и усещането някой актьор да играе своя етюд само и единствено за един зрител.

Представлението обаче може да се играе пред много малко публика. За 2 часа през този опит минават 12 души. За 5-те дни в Пловдив желаещите трудно успяваха да си резервират място, но в крайна сметка френската трупа изигра над 15 спектакъла, пред около 200 души.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…