Капана.БГ

Капана.БГ

Кукленият театър в града под тепетата също е сред отличените

Цели 6 номинации са за трупите на пловдивските театри - 5 за Драмата и една за Куклите. Спектакълът "Солунските съзаклятници" в категорията "Сценография" за Никола Балабанов, "Майсторско техническо изпълнение" на техническите екипи, "Поддържаща женска роля" - Елена Кабасакалова и Маргита Гошева и "Режисура" - Стайко Мурджиев, плюс раздел "Куклен спектакъл" е отличен "Невидимият Тонино".

Ето и пълният списък с номинирани:

За  дебют  са номинирани:

Боряна Бабанова  - за Мила във „В полите на Витоша“ от Пейо Яворов, реж. Крис Шарков, Драматичен театър - Ловеч,

Кристина Беломорска  - за режисурата на „Морфин“ по Михаил Булгаков, Yalta Art Room,

Красимир Ненков  - за Шушляка в „Суматоха“ от Йордан Радичков, реж. Дамян Тенев, Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора,

Мария Манолова  - за Емилия в „Дездемона“ от Пола Вогъл, реж. Петър Денчев, Драматичен театър „Стефан Киров“, Сливен, и

Никол Трендафилова  - за сценографията на „Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга, реж. Тея Сугарева, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград.

За  водеща мъжка роля  претенденти са:

Владимир Пенев  - за поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев, реж. Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов“,

Деян Донков  - за Орфей в „Орфей“, драматург Матиц Старина, реж. Йерней Лоренци, Народен театър „Иван Вазов“, и

Иван Юруков  - за Хелмер в „Нора“ от Хенрик Ибсен, реж. Тимофей Кулябин, Народен театър „Иван Вазов“.

За  водеща женска роля  номинирани са

Албена Ставрева  - за Гичка Кукуто в „Неведение“, авторски спектакъл на Албена Ставрева, консултант Явор Гърдев, Народен театър „Иван Вазов“,

Светлана Янчева  - за Уини в „О, щастливи дни“ от Самюел Бекет, реж. Маргарита Младенова, театрална работилница „Сфумато“, и

Станка Калчева - за сестра Алоишъс в „Съмнение“ от Джон Патрик Шанли, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград.

За поддържаща мъжка роля номинирани са:

Боян Арсов - за лорд Уесекс във „Влюбеният Шекспир“ въз основа на сценария на Марк Норман & Том Стопард, адаптиран за сцена от Лий Хол, реж. Андрей Аврамов, Сатиричен театър „Алеко Константинов“,

Огнян Симеонов - за порфирий Петрович в „Престъпление и наказание“ по Фьодор Достоевски, реж. Дамян Тенев, Драматично-куклен театър - Враца,

Светослав Добрев за Санчо Панса в „Дон Кихот“ по Мигел де Сервантес, реж. Веселка Кунчева, Младежки театър „Николай Бинев“.

За поддържаща женска роля:

Елена Кабасакалова - за Лелята в „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ - Пловдив,

Маргита Гошева - за Ана, кабаретна актриса в „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“, Пловдив, и

Мариана Бонева - за сестра Джеймс в „Съмнение“ от Джон Патрик Шанли, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

За режисура предложенията са за:

Йерней Лоренци за „Орфей“, драматург Матиц Старина, реж. Йерней Лоренци, Народен театър „Иван Вазов“,

Маргарита Младенова - за „О, щастливи дни“ от Самюел Бекет, Театрална работилница „Сфумато“, и

Стайко Мурджев - за „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов, Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ - Пловдив.

За сценография претенденти за наградата са:

Васил Абаджиев - за „Зимна приказка“ от Уилям Шекспир, реж. Лилия Абаджиева, театър „Възраждане“,

Никола Налбантов - за „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“, Пловдив, и

Никола Тороманов - за „О, щастливи дни“ от Самюел Бекет, театрална работилница „Сфумато“.

За майсторско техническо осъществяване са номинирани:

Народен театър „Иван Вазов“ за „Нора“ от Хенрик Ибсен, реж. Тимофей Кулябин,

Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“, Пловдив, за „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов, реж. Стайко Мурджев, и

Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен, за „Антигона“ от Жан Ануи, реж. Александър Морфов.

За авторска музика са предложени:

Калин Николов - за „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ от Райнер Вернер Фасбиндер, реж. Пламен Марков, театър „София“,

Милен Апостолов - за „Дон Кихот“ по Мигел де Сервантес, реж. Веселка Кунчева, Младежки театър „Николай Бинев“, и

Петър Дундаков - за „Дамата с камелиите“ от Александър Дюма-син, реж. Маргарита Мачева, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, ТМПЦ - Варна.

За драматургичен текст, номинации са излъчени от гилдията на театроведите, критиците и драматурзите, и са за:

„Виктория“ от Йордан Славейков,

„Място, наречено другаде“ от Яна Борисова и

„Убийството на Богородица“ от Стефан Цанев.

Актьорът Антон Радичев получава „Икар“ за изключителен принос към българския театър. Освен номинациите в различните категории, бяха обявени още седем специални награди. Наградата "Икар" за чест и достойнство получава актрисата Мария Стефанова. Награда на „Акт-Унима“ за значим принос в развитието на българското куклено изкуство е за Силва Бъчварова, а „Икар“ за преподавателска дейност се присъжда на проф. Анастасия Савинова. Теодосий Спасов получава „Икар“ за световно турне, певецът Любо Киров - за принос към музикално-сценичното изкуство, а Николай Серафимов - за постиженията му в областта на вариететното изкуство и мюзикхола. Награда за цирково изкуство от гилдията на цирковите артисти получава  Лукреция Марио Малеволти  - за високи постижения в конния жанр.

Сред номинираните в категория „Дебют“ е и възпитаникът на ПУ „Паисий Хилендарски“ Красимир Ненков за Шушляка в „Суматоха“ от Йордан Радичков на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора.

Мотото на тазгодишната церемония е "Изберете театъра". Тя ще се състои на 27 март - Международен ден на театъра, в Народен театър "Иван Вазов". Вече стартира и онлайн гласуването за любимите на публикацията сред номинираните спектакли.

Модерна академия на изкуствата „Синдикат” започва записванията за своята дванадесета учебна година. Тази учебна година занятията ще бъдат през месеците март, април и май, а юни ще има допълнителни дейности, свързани с програмите.

В Академията могат да се включат ученици от 8-ми до 12-ти клас. Заниманията са безплатни благодарение на финансирането от Община Пловдив и съфинансирането на организатора „Сдружени пловдивски творци“. Записванията стават чрез сайта https://academy.bg/ , където могат да се видят условията за записване, темите на програмите, биографиите на преподавателите. Подават се молби, които се разглеждат от преподавателите и ръководството на Академията. Крайният срок за записване е 1-ви март 2023.

Програмите са осем - „Творческо писане”, „Графичен дизайн“, „Модерна музика”, „Екранни изкуства”, „Модерни методи на мислене”, "PR и реклама в областта на изкуствата", както и две нови програми -  "Артмениджмънт и културен туризъм" и „Фотография и фотопроцеси“. Преподаватели са Ина Иванова, Александър Секулов, Панайот Панайотов, Анета Русковска, Цанко Чавдаров, Павел Иванов, Лили Русковска, Евгений Тодоров, Таня Върбева.

Учениците, обхванати в проекта, са от пловдивските гимназии. Всеки участник получава документ - Удостоверение, за премината съответна програма. Организаторите издават и препоръки за кандидатстване в университети. Специално внимание се отделя към привличането на ученици, лишени от родителска грижа, чрез Комплекса за социални услуги "Княгиня Мария-Луиза".

Всички програми са актуализирани, всяка една от тях предлага новости. Като гост-лектори в мастър класове ще се включат Васил Върбанов – в програмата „Модерна музика“, Момчил Шишков (DJ MOMO, бивш възпитаник на „Синдикат“) в програмата „PR и реклама“ както и посещения на БНТ и Радио Пловдив, доц. д-р Юрий Янакиев в „Модерни методи на мислене“. В програмата „Фотография и фотопроцеси“ ще има уъркшоп в работеща рекламна агенция „Зебра“ при Сидер Сидеров, а в „Екранни изкуства“ – практически занятия в Пловдивска обществена телевизия. В програмата „Артмениджмънт и културен туризъм“ са уговорени уъркшопове в Голямата базилика и в знакови места на Старинен Пловдив.

Учебното съдържание на програмите в Модерна академия на изкуствата „Синдикат“ е уникално за България и Европа, програмите са разработени специално за проекта. Всички теми надграждат училищните програми, ориентирани са към най-съвременните постижения на изкуството, творчеството, мисленето, комуникациите. Във всяка програма задължително присъстват и теми, свързани с българското изкуство и мисъл.

Пикасо е казал: "Всяко дете е творец. Проблемът е как да се запази такъв като порасне". Това, което се постига в рамките на часовете на Академия "Синдикат", е именно това - да се развие творческото и критичното мислене и практика у всеки млад човек. В обучението се използват съвременни иновативни и интерактивни методи на преподаване – електронни ресурси, видео материали, уъркшопове, практически занимания, тренинги, игри, работа в група, сюжетно-ролеви игри, кооперативно обучение, проектно-базирано обучение, посещения на ателиета и културни събития. По време на учебния процес няма оценки, но учебният процес във всяка програма завършва с индивидуални или групови проекти по темите на съответната програма - разработване на инструменти за мислене, изложба, снимане на кратки любителски филми, писане на есета, разработка на презентации по актуални теми.

„Модерна академия на изкуствата „Синдикат” е част от усилията в Пловдив да се създаде и възпита младо, модерно и образовано поколение, креативна и активна публика, млади творци и мислители.  

Проектът се реализира от 2011 година с подкрепата на Община Пловдив. До този момент са приключили успешно единадесет учебни години, през които са завършили 1 456 ученика. Събитията на Академията са достигнали до над 1 500 000 души в Пловдив и страната.

Проектът Модерна академия на изкуствата "Синдикат" се изпълнява с финансиране от Община Пловдив и собствено финансиране на организатора „Сдружени пловдивски творци". Проектът е част от Културния календар на град Пловдив.

 

Световно известната соул-фънк група Kool & The Gang превзема сцената на Античния театър в Пловдив на 12 юни от 20:30 часа.

 

 

Продажбата на билети стартира от днес 3-ти февруари на касите на Ивентим в цялата страна, в Пловдив - в ДК „Борис Христов“, Билетен център пред община Пловдив, в Туристически информационен център на Римски стадион, каса на Античен театър и онлайн на eventim.bg.

 

Песните на групата продължават да карат хората по цял свят да танцуват повече от 50 години след основаването ѝ. През годините Kool & The Gang продават повече от 70 милиона албума по целия свят, оказвайки влияние върху музиката на три поколения. Българската публика ще може да се наслади на най-големите им хитове като Celebration, Jungle Boogie, Fresh и други.

 

 

Предстоящият концерт на групата, носител на две награди „Грами“ и седем Американски музикални награди на Античния театър в Пловдив, обещава да потопи българската публика в своя фънк, джаз, диско и буги свят.

 

Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар.

 

За групата:

 

Kool & The Gang през годините продават повече от 70 милиона албума по целия свят, оказвайки влияние върху музиката на три поколения. Благодарение на песни като "Celebration", "Cherish", "Jungle Boogie", "Summer Madness" и "Open Sesame" печелят две награди "Грами" и седем Американски музикални награди, както и 25 пъти оглавяват топ 10 класациите в категорията ритъм енд блус. Девет от хитовете им са начело на топ 10 класациите за поп музика. Зад гърба си бандата има 31 златни и платинени албума. Kool & The Gang са на сцената без прекъсване вече 35 години - по-дълго от всяка друга група, изпълняваща R&B. С енергичния си фънк и джаз аранжименти групата неслучайно е най-често семплираната банда от редица диджей на всички времена.

 

В началото членовете на Kool & The Gang са Робърт "Куул" Бел (бас), брат му Роналд Бел (тенор саксофон), дългогодишните им приятели Денис Томас (алто саксофон) и Джордж Браун (барабани). Още през далечната 1964 г. Робърт сформира инструменталната група "Jazziacs" с петима приятели от гимназията в Ню Джърси. Бандата в последствие се прекръства на Kool & The Gang. Именно под това име издават и първия си албум през 1969 г. Макар нито един от трите сингъла в него да не се изкачва високо в класациите, R&B успехът им е бърз и категоричен. Следват няколко студийни и концертни албума, докато през 1973 г. "Wild and Peaceful" пробива в класациите с парчето "Jungle Boogie", който се превръща в тотален хит.

 

Безапелационно редица музикални критици смятат албума от 1975 г. "The Spirit of the Boogie" за най-голямото постижение на бандата. След него обаче Kool & The Gang изоставят фънк звученето и се ориентират към диско вълната. През 70-те към групата се присъединява вокалът Джеймс Тейлър, с когото записват албума от 1979 г. "Ladies' Night". С едноименния хит започва 25-годишната традиция на т.нар. "ladies night" в дискотеките и клубовете.

 

И досега най-големият им хит си остава "Celebration" от 80-те, както и последвалите го "Big Fun", "Get Down on It" and "Joanna". "Fresh" и "Cherish" пък са от "Emergency" (1984 г.). През 2007 г. групата се завръща със свежия "Still Kool".

 

Kool & The Gang остават в музикалната история като една от най-активните групи със стотици концерти годишно. През 2012 г. бандата стартира своето американско турне рамо до рамо с легендарната рок група Van Halen. Сред най-скорошните участия на групата са гостуванията им в едни от най-успешните телевизионни програми, сред които Tonight Show с Джей Лено, Late Night с Джими Фалън, Dancing With The Stars.

 

През февруари 2023 г. Художествена галерия – Стара Загора ще гостува в Градска художествена галерия – Пловдив с творби от своя фонд в изпълнение на дългогодишната съвместна програма на двете институции за разменни изложби.

От 3 февруари 2023 г. в „Зала 2019“ на ул. „Гладстон32 ще може да се види експозиция с 50 живописни произведения от всички издания на Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ (2004 - 2020). Творбите са притежание на Старозагорската галерия. Нейният директор проф. Марин Добрев подчертава:

 

„Историята на балканските народи е органична част от историята на човешката цивилизация. Хилядолетното им присъствие по тези земи на кръстопът има множество измерения. Най-приказните сред тях са пренасяните във времето митове и легенди, където се преплитат болки и вярвания, страдания и мечти, въображение и страсти. Различни и често удивително близки, те заедно носят духа на човека, племето, общността, етноса, народа, нацията… Пресъздаването им векове наред е свързано с творчеството на художниците. На мястото им в изкуството на нашите съвременници е посветено Балканското квадринале “Митовете и легендите на моя народ”. Неговата покана е адресирана към всички художници, които търсят видимия образ на митовете на своя народ.“

 

Балканското квадринале, провеждащо се в Стара Загора, е конкурс за съвременна живопис. Началото му е поставено през 2004 г. До момента са реализирани общо 5 издания на конкурса. Изложбата включва избрани произведения, участвали в тях. Тя ще може да се разгледа до 28 февруари.

Сряда, 01 Февруари 2023 15:35

Програма LUCKY Дом на киното 3-9.02

03.02 /петък/

(c) 15:00 ч  АВАТАР: ПРИРОДАТА НА ВОДАТА 3D HFR (11/10лв)

16:30 ч  КАКВО ОБЩО ИМА ТУК ЛЮБОВТА? (8/7лв)

16:45 ч  КОЛИБРИТО (8/7лв)

(c) 18:30 ч  БАНШИТЕ ОТ ИНИШЕРИН (10/9лв) *

18:45 ч  ВАСИЛ (8/7лв)

19:00 ч  ШЕКСПИР КАТО УЛИЧНО КУЧЕ (8/7лв) *

20:30 ч  ТИЛ: НЕРАЗКАЗАНА ИСТОРИЯ (8/7лв)

(c) 20:45 ч  ВАВИЛОН (10/9лв) 

21:00 ч  СЯНКАТА НА КАРАВАДЖО (8/7лв)

 

04.02 /събота/

(c) 10:45 ч  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ 2 3D (11/10лв)

11:00 ч  АСТЕРИКС И ОБЕЛИКС: МИСИЯ КИТАЙ (8/7лв) *

12:00 ч  КОЛИБРИТО (8/7лв)

(c) 12:45 ч  ТАЙНИЯТ СВЯТ НА ФИНИК (10/9лв)

13:00 ч  АСТЕРИКС И ОБЕЛИКС: МИСИЯ КИТАЙ (8/7лв) *

14:15 ч  ЯНУАРИ (8/7лв)

(c) 14:30 ч  АВАТАР: ПРИРОДАТА НА ВОДАТА 3D HFR (11/10лв)

15:00 ч  ВАВИЛОН (8/7лв)

16:30 ч  МАЙКА (8/7лв)

(c) 18:00 ч  БАНШИТЕ ОТ ИНИШЕРИН (10/9лв) *

18:30 ч  ШЕКСПИР КАТО УЛИЧНО КУЧЕ  (8/7лв) *

18:45 ч  БРАТ И СЕСТРА (8/7лв) *

(c) 20:15 ч  ВАВИЛОН (10/9лв) 

20:30 ч  ВАСИЛ (8/7лв)

20:45 ч  ДВЕТЕ СТРАНИ НА ОСТРИЕТО (8/7лв) *

 

05.02 /неделя/

(c) 10:45 ч  ТАЙНИЯТ СВЯТ НА ФИНИК (10/9лв)

11:00 ч  АСТЕРИКС И ОБЕЛИКС: МИСИЯ КИТАЙ (8/7лв) *

12:00 ч  БРАТ И СЕСТРА (8/7лв) *

(c) 12:30 ч  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ 2 3D (11/10лв)

13:00 ч  АСТЕРИКС И ОБЕЛИКС: МИСИЯ КИТАЙ (8/7лв) *

14:00 ч  МАЙКА (8/7лв) 

(c) 14:30 ч  ВАВИЛОН  (10/9лв) 

15:30 ч  БАНШИТЕ ОТ ИНИШЕРИН (8/7лв) *

16:15 ч  СЯНКАТА НА КАРАВАДЖО (8/7лв) 

17:45 ч  ВАСИЛ (8/7лв) *

(c) 18:00 ч  БАНШИТЕ ОТ ИНИШЕРИН (10/9лв) *

18:30 ч  ДВЕТЕ СТРАНИ НА ОСТРИЕТО (8/7лв) *

20:00 ч  ВАВИЛОН (8/7лв) 

(c) 20:15 ч  АВАТАР: ПРИРОДАТА НА ВОДАТА 3D HFR (11/10лв)

20:45 ч  ШЕКСПИР КАТО УЛИЧНО КУЧЕ (8/7лв) *

 

06.02 /понеделник/

16:15 ч  МАЙКА (8/7лв) 

(c) 16:30 ч  ТВЪРДО ПРИЗЕМЯВАНЕ  (10/9лв) 

16:45 ч  КАКВО ОБЩО ИМА ТУК ЛЮБОВТА? (8/7лв) 

 (c) 18:30 ч  БАНШИТЕ ОТ ИНИШЕРИН (10/9лв) *

18:45 ч  ВАСИЛ (8/7лв) 

19:00 ч  ДВЕТЕ СТРАНИ НА ОСТРИЕТО (8/7лв) *

(c) 20:45 ч  ВАВИЛОН (10/9лв) 

21:00 ч  БАНШИТЕ ОТ ИНИШЕРИН (8/7лв) *

21:15 ч  МОМЧЕТО ОТ РАЯ (8/7лв) 

 

 

07.02 /вторник/

(c) 16:00 ч  АСТЕРИКС И ОБЕЛИКС: МИСИЯ КИТАЙ (10/9лв) *

16:15 ч  ТИЛ: НЕРАЗКАЗАНА ИСТОРИЯ  (8/7лв) 

16:30 ч  ШЕКСПИР КАТО УЛИЧНО КУЧЕ (8/7лв) *

(c) 18:00 ч  ВАВИЛОН  (10/9лв) 

18:30 ч  МАЙКА (8/7лв) 

18:45 ч  ВАСИЛ (8/7лв) 

20:45 ч  БАНШИТЕ ОТ ИНИШЕРИН (8/7лв) *

21:00 ч  БРАТ И СЕСТРА (8/7лв) *

(c) 21:15 ч  ТВЪРДО ПРИЗЕМЯВАНЕ (10/9лв) 

 

08.02 /сряда/

(c) 15:15 ч  АСТЕРИКС И ОБЕЛИКС: МИСИЯ КИТАЙ (10/9лв) *

16:30 ч  КАКВО ОБЩО ИМА ТУК ЛЮБОВТА? (8/7лв) 

16:45 ч  ЯНУАРИ (8/7лв) 

(c) 17:15 ч  ВАВИЛОН (10/9лв) 

18:30 ч  БАНШИТЕ ОТ ИНИШЕРИН (8/7лв) *

18:45 ч  СЯНКАТА НА КАРАВАДЖО (8/7лв) 

20:30 ч  ВАСИЛ (8/7лв) 

(c) 20:45 ч  ТВЪРДО ПРИЗЕМЯВАНЕ (10/9лв) 

21:00 ч  ШЕКСПИР КАТО УЛИЧНО КУЧЕ (8/7лв) *

 

09.02 /четвъртък/

(c) 15:15 ч  АСТЕРИКС И ОБЕЛИКС: МИСИЯ КИТАЙ (10/9лв) *

16:30 ч  ВАСИЛ (8/7лв) 

16:45 ч  ДВЕТЕ СТРАНИ НА ОСТРИЕТО (8/7лв) *

(c) 17:15 ч  АВАТАР: ПРИРОДАТА НА ВОДАТА 3D HFR (11/10лв)

18:30 ч  МОРАЛЪТ Е ДОБРОТО (8/7лв)

19:00 ч  ШЕКСПИР КАТО УЛИЧНО КУЧЕ (8/7лв) *

20:30 ч  БАНШИТЕ ОТ ИНИШЕРИН (8/7лв) *

(c) 20:45 ч  ВАВИЛОН (10/9лв) 

21:00 ч  МАЙКА (8/7лв) 

 

Новото комедийно заглавие “Ревност“ на театрална къща „Вива арте“ с участието на звездния тандем Асен Блатечки и Мария Сапунджиева ще гостува на пловдивска сцена на 27 февруари 2023г., от 19.00ч. в Дом на културата „Борис Христов“. Билетите се него се изчерпаха само за няколко дни, затова поради големия интерес и многобройните запитвания, организаторите решиха да пуснат в продажба билети за още едно второ представление, което ще се играе на същата дата 27 февруари в Дома на културата, но с начален час – 17.00 часа.

 

Комедията ще се играе в Пловдив за първи път, а пловдивчани ще се насладят на интелигентен хумор, енергичен сюжет и запомнящи се герои. „Ревност“ е последната пиеса на популярния американски писател и сценарист Сам Бобрик. Тук той отново се занимава с проблемите на „средната възраст“. Един изключително атрактивен разказ за това как един въображаем бивш любовник може да възкреси за живот позавехналите семейни взаимоотношения.

 

В главните роли, след 17 години бляскаво партньорство, ще видим обичаните актьори – Асен Блатечки и Мария Сапунджиева. Забележително място в екипа намират и талантливият Стефан Иванов и младата звезда на ДТ „Адриана Будевска“ – Пепа Николова. А нюансите на тъга, смях и абсурд в сюжета са умело подчертани от режисьора Борислав Чакринов.

 

Билетите за представлението на 27 февруари 2023г. от 17.00 часа ще бъдат в продажба от утре – 2 февруари на касата на „МаскАрт“ в Дома на културата.

Издателство Жанет 45 и Литературен салон Spirt & Spirit ви канят на среща с  Димитър Гачев и книгата му „Създател на глобуси“. Модератор на събитието ще бъде Александър Секулов.

Представянето на книгата ще бъде на 31 януари 2023, вторник, от 19:00 ч. в клуб Петното на Роршах (ул. Йоаким Груев 36).

Димитър Гачев е лекар по професия, поет по душа, писател по призвание. Роден е през 1967 г. в Пловдив. Издал е поетичните книги „Сто“, „Планина за сбогом“, „Онзи край на живота“, „Восъчни печати“, „Дете край Вавилон“, „Преди реките“. Автор е на романа „Маса за един“ и на сборника с разкази „Уудсток в градината“. Носител на наградата „Димитър Димов“ за писатели лекари.

"Димитър Гачев e създал поетичния си глобус не защото е обиколил целия свят, а защото целият свят се е приютил в очите му. Не защото е прекосил паралелите и меридианите, а защото е стоял в пресечната им точка. Не защото е разбрал какво е да си жив, а защо трябва да се живее. Не защото търси мястото, което ще стигнем във вселената, а защото знае мястото, където ще се приберем. И където ни чакат майките и бащите. Тази ведра в стоицизма си книга е орех, в чийто зелен глобус живее надеждата."

Книга, която лекува.

 - Александър Секулов

 

Творбата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.

Страница 1 от 2122

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…