Почетните граждани на Пловдив в луксозно издание събра Димитър Райчев (Мимо Райчев), носител на Специалната Награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос за културата на нашия град през настоящата 2023 година.

Най-новата му книга е посветена на „Почетните граждани на Пловдив“ и обхваща всички удостоени с решение от Пловдивския общински съвет, почетни граждани на град Пловдив, в периода от 1879 до 2023 г. Общият брой на удостоените с това звание от началото до днес са 142 души.  

Представянето на изданието е на 8 юни 2023г, от 17.30 часа в Зала „Съединение“ на Регионален исторически музей – Пловдив, пл.“Съединение“ №1.              

Книгата „Почетните граждани на Пловдив“ е луксозно издание - пълноцветна, богато илюстрована, с много снимков и биографичен материал, твърди корици, суперобложка и в рамките на 296 страници.

Идеята за обявяване на „Почетни граждани” се заражда в българските общини, включително и в Пловдив още от Освобождението. Още в тези далечни  години се изгражда и един обобщен образ на изтъкнати дейци на обществено-политическия, стопанския и културния живот в родния ни град. Личности с особени заслуги за развитието на град Пловдив, оставили дълбоки следи в паметта на поколенията. Затова не бива да изненадва, че генерал-лейтенант Аркадий Столипин е първият Почетен гражданин на Пловдив, изпълняващ длъжността генерал-губернатор на Източна Румелия при Временното руско управление, име свързано с най-неотложните дела за следвременното възраждане на града. (За град София званието „Почетен гражданин” е въведено от генерал Владимир Вазов през 1929 г. - кмет на столицата от 1926 до 1932 г., 40 години по-късно от времето, когато Пловдив отдавна е оценил своите достойни граждани.)

Следват имена, за които може твърдо да се каже, че времето и до днес ни най-малко не е заличило блясъка на техните достойни дела – първият просветител на българите в Пловдив през втората половина на XIX век Найден Геров, основоположника на организираното българско книгоиздаване Христо Г. Данов, създателя на зелената система в града Люсиен Шевалас, градинар в градините на френския крал Наполеон III, на турския султан Абдул Азис, но влюбен в града остава в Пловдив до смъртта си (погребан e в пловдивските католически гробища). 

След доста дълга пауза от почти две десeтилетия за Почетен гражданин на Пловдив е избран патриарха на българската литература Иван Вазов, чиито най-ярко творчество е свързано с Пловдив. Ето какво казва той на тържеството по повод обявяването му за Почетен гражданин:

            „Всичко ми е родно и мило тук: и тия горди хълмове, и тия скали, и тая Марица, напяваща с шума си легендите за старата българска слава. Днешното ми идване не е нито разходка, нито гостуване, а едно благочестиво поклонения на град роден, скъп, мил, архибългарски и вечно български. Аз бях честит още да се видя прогласен почетен гражданин на Пловдив. Титла за мене най-ласкателна, чест голяма, с която се гордея. И като пловдивски гражданин не само по право, но по душа аз викам възторжено: Слава на Пловдив!”.

Избран за Почетен гражданин през 1927 година е най-големият благодетел на Пловдив, Димитър Петров Кудоглу, създал със собствени средства „Дом на благотворителността и народното здраве” носещо неговото име, чиято цел е да води борба с най-опасните и най-тежките за обществото болести – „за бедните граждани безплатно, а за богатите – с пари”.

Отново следва пауза от почти двадесет години и след 9. IX. 1944 г., в едно силно променено икономическо и политическо време званието в повечето случаи е притежание на български и съветски държавни ръководители.

След промените през 1989 г. при различни през годините критерии, пловдивските общински съветници имат задължението да дават званието на най-достойните пловдивчани в областта на науката, словото, музиката, театралното и сценично изкуство, спорта и др. 

Отправена е покана и към почетните граждани и техните наследници, всеки от които ще получи екземпляри от книгата по време на официалното представяне.

Книгата „Почетните граждани на Пловдив“ на Димитър Райчев е финансирана от Община Пловдив.

18 comments

 • Comment Link Kciszs Kciszs Сеп 23, 2023

  isotretinoin us amoxicillin 500mg pills buy azithromycin 500mg generic

 • Comment Link Ewnbeg Ewnbeg Сеп 22, 2023

  cefdinir 300mg without prescription order glucophage generic order lansoprazole generic

 • Comment Link Vxduxz Vxduxz Сеп 18, 2023

  purchase cenforce order naprosyn online chloroquine without prescription

 • Comment Link Dspwit Dspwit Сеп 12, 2023

  order generic betahistine 16 mg latanoprost for sale probenecid cheap

 • Comment Link Vghyoa Vghyoa Сеп 09, 2023

  enalapril usa enalapril without prescription purchase duphalac generic

 • Comment Link Kdwhvt Kdwhvt Сеп 06, 2023

  buy ferrous sulfate 100mg generic buy ferrous sulfate 100mg sale sotalol 40mg price

 • Comment Link Yjmqrn Yjmqrn Сеп 03, 2023

  prasugrel 10 mg uk thorazine medication order detrol

 • Comment Link Zbhsyt Zbhsyt Сеп 02, 2023

  buy monograph 600 mg sale buy cheap generic cilostazol order cilostazol generic

 • Comment Link Xptqhh Xptqhh Авг 31, 2023

  fludrocortisone 100mcg tablet cost fludrocortisone 100 mcg buy imodium 2 mg

 • Comment Link Jjlykw Jjlykw Авг 30, 2023

  pill dydrogesterone 10 mg buy forxiga 10mg buy empagliflozin 25mg generic

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…