До 31 март 2022 г., четвъртък, Община Пловдив започва да приема предложения за състава на комисиите, чиято задача е да определят победителите в отделните категории на Награди „Пловдив“. Припомняме, че всяка година в навечерието на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Кметът на Пловдив връчва престижното отличие „Награда Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година. 

 

В тази връзка и съгласно утвърдения Статут на Награди „Пловдив“, със заповед на Кмета на Община Пловдив се назначават 9 специализирани комисии за присъждане на наградите в разделите: „Художествена литература и хуманитаристика“, „Художествен превод“, „Журналистика в сферата на културата“, „Архитектура и естетизация на градската среда“, „Музика“, „Танцово изкуство“, „Театър“, „Изобразително изкуство“, „Аудио-визуални изкуства и фотография“. Постъпилите предложения в категориите „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“, „Произведение на изкуството, предназначено за деца”, „Съвременни мултижанрови изкуства“ и Специалната награда за изключителни постижения и цялостен принос се разглеждат от постоянна комисия, назначена със заповед на Кмета, в чийто състав участват: представители на ПУ „Паисий Хилендарски“, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, НХГ „Цанко Лавренов“, НГСЕИ, НУМТИ „Добрин Петков“, Регионален исторически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Музей на авиацията“, Градска художествена галерия, Народна библиотека „Иван Вазов“, ОИ „Старинен Пловдив“, ФА „Тракия“ и Регионална колегия на КАБ по предложение на техните ръководства.

Съставът на комисиите се формира по предложения на културните институти и организации, професионални и творчески организации и съюзи, училищата по изкуствата, висши учебни заведения, медиите, издателски къщи и други юридически лица, с предмет на дейност, свързан с културата.

В тази връзка Дирекция „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив кани всички заинтересовани от изброените по-горе, да внесат своите мотивирани предложения  за членове на комисиите.

Важно е да бъдат спазени следните изисквания:

ü  Мотивираните предложения за членове на комисиите се подават писмено в деловодството на Община Пловдив (пл.“Ст. Стамболов“№1), с кореспондент „Дирекция „Култура, археология и културно наследство“, в срок до 17 часа на 31 март 2022 г., четвъртък.

ü  Предложените лица се включват в постоянен списък, от който се назначават членове в комисиите в зависимост от постъпилите предложения в отделните раздели.

ü  Членовете на комисиите не могат да бъдат вносители на предложения за награждаване с Награди „Пловдив“ .

ü  Членовете на комисиите не могат да бъдат предложени за награждаване, нито свързани лица с предложените за награждаване или с членовете на управителни или контролни органи, вносители на предложения. (В тази връзка, преди започване на същинската работа, подписват декларация за липсата на конфликт на интереси.)

 

Община Пловдив напомня, че НАБИРАНЕТО НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ – НОМИНАЦИИ ЗА УДОСТОЯВАНЕ С „НАГРАДА ПЛОВДИВ“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или културен факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната 2021 година, както и за Специалната награда за цялостен принос започва на 1 април. Крайният срок е 15 април.

Предложенията се изготвят по образец (Приложение №1 и Приложение №2), който може да намерите на официалната страница на Община Пловдив,  www.plovdiv.bg. Можете да използвате и платформата за директно попълване на формуляр в сайта на Награда „Пловдив“ на адрес https://nagradaplovdiv.bg/ в рубриката „Подай предложение за награждаване“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…