На 17 януари 1860 г., в гр. Сопот е роден Георги Минчов Вазов. Той е български и руски офицер и военен министър. Остава в историята с прословутата си заповед за превземането на Одринската крепост.
За него може да се напише много - някои дори противоречиви неща, но най-важното с което той остава запомнен е, че той е началник на Източния сектор при Одрин по време на Балканската война, който ръководи и по време на настъплението на съюзническите войски два месеца по-късно, при което Одрин е превзет.
На 12 март 1913 г., генерал-майор Георги Вазов – началник на българските войски, обсаждащи Одрин в източния сектор издава своята забележителна заповед № 2887 за атака и овладяване фортовете на крепостта.
 
Точка 6 от нея е останала в историята, и тя гласи:
„Трябва да се помни, че в тази нощ е необходимо да се реши съдбата на Одринската крепост.
Връщане назад няма!
Противникът трябва да бъде сломен!
Напред ни чакат слава и мир, назад – безчестие и смърт! “
На неговия участък са превзети първите фортове Айваз баба, Айджиолу и др. Участва в пленяването на Шукри паша. За участието си във войната генерал Вазов е награден с орден „ Св. Александър“ II степен, който му е връчен на 25 юни 1913 г. във военното министерство. Снимката е от същата година в която напуска и армията. По- късно е общински съветник в София.
Генерал-лейтенант Георги Вазов умира на 13 август 1934 г. в София. Тленните му останки са поставени върху оръдеен лафет и под звуците на траурна военна музика е погребан с почести в Централните софийски гробища.
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…