От началото на септември и другите двама участници в резидентната програма на Община Пловдив вече са в града и правят проучване за своите проекти. След Цветан Кръстев тук от Берлин и Лондон пристигнаха Кирил Кузманов и Марияна Василева.

Според условията на резиденцията авторите са ангажирани да създадат свои концепции, свързани с архитектурното и културно наследство на Пловдив, което включва различни знакови сгради, археологически обекти и природните дадености като хълмове и паркове. През целия месец септември, тримата артисти ще работят за осъществяването на идеите си, което е и възможност за тях за нови познанства, взаимодействия и партньорства с пловдивски артисти и представители на артистичната сцена.

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов се срещна с двамата артисти още при пристигането им. В разговора си с тях той подчерта, че изключително важно е по време на програмата, в тази симбиоза между наследство и съвременна култура да се открие и добавената стойност за града, и възможностите за привличане на разнообразна креативна енергия към местната сцена.

Кирил Кузманов (р. 1981 г. в София, понастоящем живее в Лондон) e един от изявените представители на съвременното българско изкуство. Завършил е скулптура в Националната художествена академия в София. В своята практика той се интересува от това, как идеите като обекти, изразени чрез определен език, мащаб и медия придобиват своя статут и как този статут културно и психологически влияе върху нашия опит. Той е авторът на произведението, познато като „Проект 0“, реализирано през 2010 – 2014 в квартал Капана, което и досега остава една от най-мащабните намеси в публично пространство от най-новата история на града.

Получава: голямата награда на журито за млад художник от Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий” и СБХ, 2006; Стипендия от ISAFA, Залзбург, Австрия, 2012; наградата „БАЗА“ 2013; и наградата „Гауденц Б. Руф”, 2019.

Марияна Василева (р. 1964, Антоново) живее и работи в Берлин. Завършила е Берлинския университет по изкуствата. Нейни произведения участват в престижни международни изложби и колекции, между които са Kunstmuseum Wolfsburg (Волфсбург), Rene Block Collection (Берлин), Koc Museum (Истанбул), The Israel Museum (Израел), La Caixa / Caja de Ahorros de El Monte y Fundacion el Monte (Испания), Lemaitre (Лондон/Париж), Kunsthalle Емден (Германия), Lidice Memorial. Тя е сред авторите на XVII биенале в Сидни, IV Московско биенале, биенале в Куритиба, Бразилия, Първо биенале Fin del Mundo в Ушуая, Аржентина.

През пролетта на тази година Марияна Василева показа първата си самостоятелна изложба в България в галерия „Сариев“, Пловдив.

Художниците споделиха своето вълнение от възможността да работят в Пловдив и желанието да се слеят с атмосферата на града и да предадат своите впечатления от него в изкуство.

В рамките на резидентната програма предстоят срещи на авторите с пловдивската публика, които ще се осъществят в конферентната зала на галерия „Капана“ в два последователни четвъртъка.

На 16 септември 2021 от 17.00 часа публиката ще може да се срещне и да чуе Цветан Кръстев. На 23 септември от 17.00 часа в същото пространство е срещата с Кирил Кузманов и Марияна Василева.

Освен акценти от творчеството си и свои преживявания в различни точки на света, те ще споделят и своите идеи за Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…