“Българската култура (и всяка друга) не може да се самоиздържа. И не бива”

„Културата може да бъде самоиздържаща се“, каза преди дни министърът на икономиката Кирил Петков. Той ми е много симпатичен-повече, отколкото всеки друг министър някога ми е бил. Но истината ми е по-симпатична, затова искам да припомня някои азбучни принципи в тази посока. Първо - понятието „култура“ е много обемно и ако вземем определението на Фройд, че то характеризира цялата сума от успехи и начинания, с които човешкия род се е отдалечил от животинските ни предшественици, става ясно, че министърът едва ли е говорил точно за културата, а за изкуството. Но и то като елемент на културата не може и не бива да бъде самоиздържащо се, най-малко по две причини." Това написа в личната си страница в социалната мрежа Facebook проф. д-р Любомир Караджов от Академията за музикално, танцово и изобразитално изкуства "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив.

Вижте коментара му по темата:

"Първата е, че чрез изкуството, прилежащо на съответната култура, държавата осъществява своята генерална политика. Затова абдикацията на държавата от дотирането на изкуството и културата го няма никъде по света.

Втората причина е, че в сферата на сценичните изкуства това направо е невъзможно. Още в средата на 60-те години на 20 в. двама американски икономисти-Баумол и Боуен, дефинират т.н. „приходно-разходна пропаст“. Тя казва, че колкото повече инвестиции се правят в един спектакъл, толкова по-невъзможно е те да бъдат върнати без наличието на странични, неприсъщи за изкуството финансови потоци като спонсорство, меценатство и т.н. Причините са ясни-продуктът на сценичните изкуства не е продукт на бизнеса. В изкуството не може да се приложи т.н. „интензификация на труда“, с което да се увеличи неговата производителност. Един диригент не може да издирижира една симфония три пъти по-бързо, за да може да се направят спектакли от 18, 19 и 20 часа, вместо един от 19 часа. Времето, което е необходимо, за да се репетира и представи един сценичен спектакъл, не се влияе от производителността на труда.

Друга причина е, че времето на производство при тези изкуства съвпада с времето на потребление при установен размер на местата в залата. Т.е. продуктът се ражда и потребява в едно и също време, а салонът не може да се разшири до безкрай. Да не не говорим, че при инвестициите в едно представление съществува непредвидимост как ще бъде възприето, а също се поемат и рисковете от заболявания, психическо или физическо изтощение на артистите, а за това няма „диверсификационни портфейли“ и „амортизационни отчисления“.

Няма истинска държава, която да се отказва от формирането на художествен вкус и лансирането на обществени нагласи в културата. А това става с инвестиции. Знам, че на икономистите не им се иска да е така, но е. И за да не звуча голословно, нека припомня примери: през 2013 New York City Opera обявява банкрут, защото не се предвижда финансиране от държавния бюджет. А на следващата 2014 директорът на Римската опера Рикардо Мути заявява, че спира работата над „Аида“ и „Сватбата на Фигаро“ заради съкращаването на финансовите средства от страна на държавата. За всичко това съм писал в книгите си „Кризисен PR на арторганизации“ и „Публични комуникации в изкуството“ още преди години. Така че високо и стойностно сценично изкуство без държавна подкрепа няма, не бива и не може и да има. Факт."

Снимка на корицата: бнр

1 comment

  • Comment Link Илиана Косева Илиана Косева Авг 11, 2021

    Аналитично, точно и всичко е вярно и е така

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…