Той ще присъства на премиерата на спектакъла "Дон Жуан" на режисьора Михал Знаниецки, в който са използвани негови картини в сценографията

Световноизвестният художник-сюрреалист Рафал Олбински  гостува за първи път в България и ще се срещне с почитателите си утре от 11:00 часа на Римски стадион. В присъствието на автора ще бъде представена официално и откритата изложба с негови творби, която от 1-ви юли радва пловдивчани и гостите на града.

Рафал Олбински е в града, за да присъства на премиерата на спектакъла "Дон Жуан" на режисьора Михал Знаниецки, в който са използвани негови картини в сценографията. Спектакълът е част от програмата на Opera Open 2021.

Рафал Олбински имигрира в Съединените щати през 1981 г., където скоро се утвърждава като изтъкнат художник, илюстратор и дизайнер. За своите артистични постижения той е получил повече от 150 награди, включително златни и сребърни медали от Клуба на арт директорите в Ню Йорк, златни и сребърни Медали от Обществото на илюстраторите в Ню Йорк и Лос Анджелис и наградата „The Big Crit 2000“ от Списание „Критика” в Сан Франциско.

През 1983-1988 г. е бил преподавател в Училището по изкуства "Тайлър" към Университета "Темпъл", Филаделфия. През 1987-2001 г. работи като инструктор в престижното училище за визуални изкуства в Ню Йорк.

През 1994 г. е награден с международен Оскар за най-запомнящия се плакат в света, "Prix Savignac" в Париж. През същата година получава и наградата „Creative Review“ за най-добра илюстрация в Лондон.

През 1995 г. негов плакат е избран като официален за Ню Йорк на Световния конкурс с жури, водено от кмета Рудолф Джулиани. През следващата година печели наградата на Стивън Доханос за най-добра картина в годишната изложба за членове на Обществото на илюстраторите.

През 1996 г. Американската информационна агенция му поръчва да изготви плакат в чест на 25-годишнината от Деня на Земята. От 2002 до 2010 г. селекция от картини на Олбински е включена в прожекцията на Големия космос в Гранд Централ Терминал, като акцент в честването на Деня на Земята в Ню Йорк. Другите артисти, представени в шоуто, са Кийт Харинг, Рой Лихтенщайн, Робърт Раушенберг и Анди Уорхол.

През 2001 г. "Willy-Brandt House" в Берлин представя творбите на Рафал Олбински в ретроспективна изложба, озаглавена „Изкуството на границата на вековете“.

През юли 2002 г. град Фонди, Италия, го награждава с приз "Divina Guilia" за приноса му в съвременното изкуство.

През 2002 г. дебютът му като сценограф за операта на Филаделфия в изпълнението на „Дон Жуан“ на Моцарт е високо оценен от критиците в „Ню Йорк Таймс“ и „Филаделфия инквиърър“. През същата година „Изкуството с морална цел“ в Гьоте институт в Хамбург излага картините и плакатите на Олбински.

На Олбински е възложено да създаде няколко картини, илюстриращи статии и есета за морални ценности, които се появяват в седем последователни броя на немското списание Стерн. Това води до пътуваща изложба на тези картини, на първата от които, домакин е Ева Луиз Кьо, съпругата на президента на Германия.

През 2008 г. Олбински има самостоятелна изложба, озаглавена „Олбински - Фотокина Експо“ за Хюлет Пакард (Кьолн, Германия).

През 2009 г. направи голяма музейна изложба в музея "Джул Колинс Смит" в Обърн, озаглавена „Нови мечти за стари ценности“.

През 2012 г. е представен като специален гост на Международния фестивал "Сервантино" в Гуанахуато, Мексико.

През 2014 г. неговите творби са били представени на "Арт Експо Китай" в Пекин.

Завършил е множество големи стенописи за инсталации в публични пространства в Европа, както и над 100 оперни изображения за CD корици за серията "Opera D'Oro" на Алегро Мюзик.

През 2012 г. той е удостоен с престижния офицерски кръст на Ордена "Polonia Restituta" за изключителни постижения в областта на изкуството.

Президентът на Република Полша присъжда на Олбински най-високото отличие в областта на изкуствата - златния медал „Gloria Artist“.

Илюстрациите на Олбински са се появявали на кориците или са показвани в публикации като Newsweek, Time, Business Week, Atlantic Monthly, Playboy, Omni, The New York Times, New Yorker и Der Spiegel, а работата му е представена в много международни списания, включително: Print, Novum, Graphis, Communication World, Idea, Art Magazine в Америка, How, The World & I, High Quality и Universe des Artes.

Картините на Рафал Олбински са включени в колекциите на Националния клуб по изкуствата в Ню Йорк, Института Смитсониън и Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, Музей Сънтори в Осака, Япония и други в цяла Европа и САЩ.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…