34 български артисти застават срещу речта на омразата – чрез серия от градски арт интервенции, интерактивни инсталации, и свободни за ползване илюстрации. 

 

Инициативата е на Fine Acts – глобално креативно студио за социално въздействие. Арт интервенциите се разгръщат през месец април, като част от кампанията Love Speech на Fine Acts срещу речта на омразата в България. 

 

Сред имената, които се включват в инициативата, са Станислав Беловски, Венелин Шурелов, Николай Петров – GLOW, Розалина Буркова, Деси Баева, Вито Валентинов, и много други. 

 

“Речта на омразата в обществото, политическата и медийната среда нараства, и все повече хора се чувстват лично застрашени, като според водещи национални изследвания, основни таргети са роми, ЛГБТИ хора, и бежанци/мигранти. Изкуството е един от най-мощните инструменти за това да достигнем до сърцето на аудиторията. Редица научни изследвания казват, че мнения се променят не чрез предоставяне на още и още факти, а чрез предизвикващи съпричастност преживявания – каквото е изкуството”, казват от Fine Acts.  

 

ОТПРАЗНУВАЙ МНОГООБРАЗИЕТО | Николай Петров – GLOW

 

Работата на Николай Петров – GLOW е огромен стенопис на ул. Бачо Киро 38 – най-голямата му самостоятелна акция до момента. Творбата представя обществото като многоцветна композиция, изградена от различните уникални цветове, нюанси и тонове на всеки индивид. “Всички хора са красиви, нека отпразнуваме многообразието и да не се делим по цвят, сексуална ориентация, раса или социално положение”, казва GLOW. 

 

ЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ | Венелин Шурелов

 

Втората арт намеса е видео инсталация на художника Венелин Шурелов. Той използва уличното осветление, като възможност да се „осветлят“ лицата на една невидима общност. Работата е и “практично средство да видим пътя си, къде стъпваме, върху кого?”, казва Шурелов. Локацията е до Галерия “Сердика” на Женския пазар в София.

 

ДРУГИТЕ ХОРА | Станислав Беловски

 

Третата градска арт акция е посветена на темата за бежанците. “Другите хора“ на артиста Станислав Беловски, която може да бъде видяна в открития двор на Гьоте-институт в София, е композиция от огледала, компоненти от класическо произведение и съвременна фотография. Според Беловски, “ако войнстващо нетолерантните имат по-често възможност да влязат в непосредствен досег с другите/чуждите/обектите на омразата, постепенно ще разберат, че въпреки всички различия, това са хора със същите емоции, грижи, мечти като тях самите”.

 

ИНТЕРАКТИВНА ИНСТАЛАЦИЯ | Вито Валентинов

 

Финалният компонент от кампанията Love Speech е интерактивна арт инсталация, създадена от артиста Вито Валентинов. Тя ще бъде представена в рамките на изложба, която се открива на 23 април в галерия “КО-ОП” в София. Арт инсталацията изследва връзката между думите и действията. Творбата се състои от различни обекти, с които посетителите ще могат да взаимодействат. Целта е да се представи езика на омразата чрез реални движения на физически обекти в изложбеното пространството и по този начин да се въвлекат емоционално участниците.

 

СЕРИЯ ИЛЮСТРАЦИИ

 

В рамките на кампанията 30 български артисти създават свободни за ползване илюстрации, посветени на темата слово на омразата. Те са публикувани под отворен лиценз и са достъпни за некомерсиална употреба от активисти и граждански организации. Част от илюстрациите бяха изложени като широкоформатни постери по спирките на градския транспорт в София, Пловдив и Бургас. Можете да видите всички създадени към момента творби тук, а материалите на български могат да бъдат намерени тук. В момента 10 от артистите финализират своите работи, които ще бъдат представени в рамките на месеца.

 

Кампанията е подкрепена от Фонд Активни граждани България.

 

1 comment

  • Comment Link бабаяга бабаяга Апр 15, 2021

    Невероятни лицемери са орфеевите убийци! Като започнем от поети, минем през композитори и едно огромно множество художници... освен "езика на омразата" колкото и да е плоско словосъчетението... друго преж краткияТ им проклет животеж - НЕПОЗНАВАТ!!! Слушайте глупостите на Тартюф Талър. Имало е прости хора на тази земя, но на тези нищо не им липсва.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…