Един дипломат отговаря на блиц въпросника за живота под тепетата в рубрикана на дигиталния гид Lost in Plovdiv

 

„Най-интересното, според мен, е да се изгубиш в Стария град и да обикаляш улиците там.“

 

През последните 20-тина години под тепетата не е имало толкова активен външен дипломат.  Н. Пр. Генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани бързо се потопи в ритъма на живота на древния и вечен град още с встъпването си в длъжност на 1 февруари 2017-а година. Той работи здраво за разширяване на връзките и културния обмен между двете страни. Неговият мандат приключва в края на месец март 2021-а.

 

Хюсеин Ергани започна петата си година като пловдивчанин и сам казва, че ще си остане такъв, а ние му вярваме, защото до момента друг консул не е направил така, че да остави след себе си поне един празник. Н. Пр. завещава на екипа на Генералното консулство да продължи традицията, която поставиха #ЗАЕДНО с Българо-турския литературен клуб, Пловдив да отбелязва 21 февруари – Международен ден на майчиния език. Именно на този празник през последните 4 години стана ясно, че в града се говорят над 30 езика.

 

 

При една от визитите на екипа ни по повод неговата дейност той с удоволствие отговори и на нашите въпроси от рубриката „Да живееш в Пловдив като местен“:

 

Когато приятели посещават Пловдив за първи път, ги водя в… Стария град

 

Когато е време за парти, отивам в… нямам много време за забавление и почивка, но когато става дума за хапване, често ходя в Morado с гледката към фонтана, а за кафе – в сладкарницата на Джумаята

 

Най – подценяваното място в Пловдив е… като че ли Сахат тепе. То е точно в центъра и все пак малко встрани.  Но може и това да е целта – да остане малко по-спокойно, тъй като около него живеят хора. Много хубаво място в града е.

 

Място в Пловдив, което винаги удивлява хората е… за мен това са две места. Едното е Римският стадион. Както си вървите в центъра на модерен град по Главната улица и изведнъж пред вас се разкриват антични останки. Това създава чувството, че има цял друг отделен град отдолу.

 

Столипиново също е доста специфично и оригинално място.

 

За вкусна храна винаги отивам в… най-вкусната храна е тук, в нашето генерално консулство, благодарение на майстор готвача ни, но имам и още любими места. За специфична японска кухня харесвам Happy, разнообразието там е доста голямо. Посещавам често още Паша, Смокини, Мода кафе, Филипополис, Елеа.

 

Пловдив е изключително богат град по отношение на гастрономия. Надявам се, че заведенията, които не споменавам, няма да ми се разсърдят.

 

Любимо място за разходка… Гребната база е хубава и спокойна, тъй като там се разхождаш близо до вода. Бреговете на Марица също ми допадат – те дори не са много популярни. А ако търсите да сте сред хора, централната част е за вас.

 

Но най-интересното според мен е да се изгубиш в Стария град и да обикаляш улиците там.

 

„Пловдив е мястото, където съм работил най-добре, най-леко и със сърце!“ – казва на сбогуване г-н Ергани и си пожелава да се връща често. 

 

Източнник: Lost in Plovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…