Ежегодната Награда за европейски гражданин на Европейския парламент за 2020 се връчва на актрисата Снежина Петрова и Сдружение „Легал Арт център“ за проекта „Медея“, след успешна номинация, инициирана от Фондация „Пловдив 2019“.

За наградата всяка година от 2008-а насам могат да бъдат номинирани личности с проекти и инициативи в областта на взаимното разбирателство и по-добрата интеграция между гражданите на ЕС, също сътрудничества в областта на културата и ценностите, заложени в Хартата на основните права на Европейския съюз. Екипът на Фондация „Пловдив 2019“ припозна в проекта „Медея“, който бе един от акцентите в програмата на „Пловдив 2019“, израз на именно тези ценности и качества.

Проектът на Снежина Петрова е базиран на едноименната старогръцка драма на Еврипид, но със силен социален фокус и съвременен прочит на поставените в нея общочовешки теми за правото на живот, за избора, предателството, за любовта и отмъщението. Тригодишният проект събра в съвместна работа артисти, деца от различни етноси в Пловдив, студенти от НБУ.  Към него се присъединиха още звезди от ранга на Десислава Шпатова, Георги Гочев, Найо Тицин, Владимир Пенев, Койна Русева и др. Премиерата се състоя на 28 юни 2019 година на сцената на Античен театър – Пловдив. През 2020 актрисата получи специалната награда ИКАР отново за проекта „Медея“.

За Наградата за европейски гражданин могат да бъдат номинирани  граждани, сдружения или организации с проекти в различните области на социалния живот на държавите членки. Наградата, която е специално отличие,  е една от четирите, които всяка година се присъждат от Европейския парламент за високи постижения в областите - правата на човека, киното, младежки проекти и гражданско чувство. "Виждам чрез музика“ на фондация „Музика за България“ е вторият български проект сред 30-те лауреата от 25 страни, спечелили Наградата за европейски гражданин за 2020 г.

Проектът „Медея“ продължи своето развитие и през 2020 г., а за пролетта  на настоящата година са планирани, съобразено с противоепидемичните мерки, три представления в София и работилници за деца.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…