Събитията от културния календар на града за 2021 г. са на стойност 2 020 000 лв.

19 800 000 лв. е бюджетът на Пловдив за култура 

Таня Грозданова

„Финансовата подкрепа за сектора е особено важна сега, защото културата и туризмът понесоха тежки загуби заради пандемията от Covid-19. Правили сме немалко проучвания, които доказват, че  в дългосрочен план тези инвестиции имат ефект и върху икономиката на града.” Това коментира днес ресорният заместник-кмет Пламен Панов по време на онлайн обсъждането на макрорамката на бюджета на града.

В Бюджет 2021 има определени 19 800 000 лв. за  културно съдържание, културна инфраструктура, опазване на културно-историческото наследство и издръжка на експертите в сектора, съобщи по-рано заместник-кметът по финанси Величко Родопски.

„Когато си зададем въпроса „какъв би бил един град без култура“, отговорът винаги е един – мъртъв град. Точно затова инвестицията в култура и туризъм е изключително важна. Радвам се, че Пловдив е един от българските градове, който имат последователна политика и инвестира немалко средства в сектора”, започна експозето си Пламен Панов.

ой припомни, че Културният календар вече е приет, като в него за събития са определени 2 020 000 лв. и подчерта, че творческите гилдии в града ще бъдат финансирани за културно съдържание и чрез отворените покани на ОФ „Пловдив 2019” с 2 000 000 лв.

120 хил. лв. е сумата, с която ще се подкрепят и тази година народните читалища на територията на Община Пловдив, а по ангажимента си относно смесеното финансиране на държавните културни институции общинската хазна ще даде: 120 000 лева на Операта, 110 000 на Драмата и 70 000 на Куклите. Средствата са за ново съдържание в програмите на тези културни институции, с каквито те не разполагат от държавата, напомни Пламен Панов. Биг Бенд Пловдив, Духовият оркестър и ансамбъл „Тракия” също имат осигурено финансиране, с което да продължат да творят.

Така общата инвестиция в културно съдържание е 4 512 000 лева. Почти същата сума е отредена за инвестиране в културна инфраструктура и археология – 4 352 478 лв.

Като стратегически обекти за годината Панов очерта Небет тепе, Форума и Одеона, ГХГ на “Съборна”, къщи в Стария град, Баня Старинна, Кино Космос и други.

По проекта за Небет тепе, финансиран и през европейски фондове са отделени за годината 4 000 000 лева.

Продължаващият ремонт на сградата на Градската художествена галерия на улица “Съборна” за 2021 година са заделени половин млн. лв. за облагородяване на двора, както и малко над 28 000 лв. за алея, която ще осигури достъп на хора в неравностойно положение до този обект. По думите на Пламен Панов, това ще бъде най-хубавата галерия в България, а в двора ѝ ще има още скулптурна градина, зрителна площадка с изглед към Стария град и места за настаняване. С 45 000 лв. ще бъде изготвен технически проект за ремонт на Баня Старинна, която също е обект на ГХГ, като идеята е сградата да се превърне в Център за съвременно изкуство.

По отношение на „горещият картоф“ – Кино Космос, Пламен Панов припомни, че до пролетта ще е завършило проектирането, за което в бюджета има определени 150 хиляди лева. Очаква се до средата на годината да бъде подписан и договорът, за да се задвижи процедурата.

123 000 лева са определени за археологически разкопки и проучвания през годината.

За Форум Юг-Изток има 60 000 лв., като в момента за него се работи комплексен инвестиционен проект, възложен през декември м.г. За реставрация и експониране на Одеона са заложени 85 000 лв.

44 400 лв. са предвидени за реконструкцията и облагородяването на улиците в Тютюневия град. 200 000 лв. са заложени за облагородяването на Дондуковата градина.

69 500 лева са заложени за ремонт на покрива на Историческия музей на площад Съединение, а 38 200 лв. за нова оптична леща за 3D планетариума на Природонаучния музей. От изложението му стана ясно още, че за всички музейни сгради са заложени средства за климатични техники, компютърни системи, софтуер и сървъри за е-билетни системи. Предвидени са и средства за мебели за Епископската базилика на Филипопол.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…