Д-р Васил Попов е част от международна общност на учени, които развиват алгоритмите за изкуствен интелект и приложението им в роботиката

 

 

„Нови подходи за адаптация и обучение при управление на интелигентни роботи“ - това е темата, която асистент инж. Васил Попов от Техническия университет – филиал Пловдив защити в докторска дисертация. Той е и първият доктор във вуза за 2021 година. В момента тук готвят докторски дисертации още над 30 докторанти. Да даде повече  разум на  четириколесния университетски робот KUKA YouBot се оказало доста трудна задача. Най-малкото, защото д-р Васил Попов трябвало да надгражда алгоритми в поведението му.

 

„Дадох на робота нови познания за обработка на визуална информация чрез камера. Сега KUKA YouBot вече разпознава конкретни обекти, локализира ги и след това в зависимост от управляващия алгоритъм променя поведението си.“ - обяснява д-р Попов. Той кандидатства и печели проект по националната програмата за „Млади учени и постдокторанти“. Със средствата набавя за робота допълнителни сензори и техника, която да обучава изкуствените интелектуални алгоритми. „Звучи сложно, но вече съм убеден, че моите алгоритми могат да имат приложение в автономните превозни средства, в медицински приложения и при  качествен контрол. Целта на алгоритъма е успешно да разпознава, нови, непостъпвали входни за него данни до момента – тестови данни.“ - казва той.

 

 

Д-р Васил Попов е част от международна общност на учени, които развиват алгоритмите за изкуствен интелект и приложението им в роботиката. Те интензивно обменят информация, за да постигнат по-добри резултати. Интересът към научна работа на асистента от Техническия университет – филиал Пловдив личи от броя на международните изследователи, които в своите разработки се позовават на негови резултати и го цитират. Той самият е публикувал разработките си за изкуствен интелект в научни семинари, конференции и списания. И в края на дисертацията вече има 13 публикации за изкуствения интелект.  Това бе част от задълженията ми като докторант, уточнява Васил Попов.

 

 

През февруари 2021 година д-р Попов ще приключи и първата си изпитна сесия. Той обучава близо 60 студенти от специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“. В крайната оценка на всеки студент включвам и постиженията му в лабораторни упражнения и практики, а не само теоретичните знания, обяснява младият асистент. Би ли „скъсал“ студент по дисциплината роботика? „ Да: за посредствено отношение към предмета. Студентът може да не харесва роботиката като предмет. Но вложеният труд е личното отношение към изучаването на инженерната професия.“ - заключава асистент д-р Васил Попов.                       

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…