Наградата всъщност е програма за личностно развитие

Другата награда на Ралица, която тя успя да заслужи през 2020 г., е стипендия от фондацията „Юрген Дорман“

Международната награда на херцога на Единбург - ниво злато е призът, който третокурсничката от Техническия университет – филиал Пловдив Ралица Костадинова заслужи и очаква да я получи съвсем скоро. Тя учи в специалността „Автоматика, информационна и управляваща техника“ . Нейната страст са роботите. Наградата на Единбургския херцог всъщност е програма за личностно развитие, обяснява Ралица Костадинова. До сега тя има сребърно и бронзово ниво на наградата. Те помагат на студентката да бъде мотивирана и концентрирана за дълго време. Златното ниво вече й дава шанса да се занимава с роботи.

Другата награда на Ралица, която тя успя да заслужи през 2020г., е стипендия от фондацията „Юрген Дорман“. За нея се е състезавала с конкуренти, също изучаващи инженерни науки. При това от значение е не само успехът от следването, защото повечето кандидати за стипендията „Юрген Дорман“ са отлични студенти. Ралица е убедена, че е постигнала успех и със силното си представяне по време на трите кръга с интервюта. „Пред журиращите подчертах, че се занимавам с доброволчество в Националния алианс за работа с доброволци. Преподавам в академията за деца SoftUni kids от февруари. Започнах да обучавам деца от курсовете „Първи стъпки в програмирането“ и „Програмирай с платка Micro:bit”, след това ме поканиха да разработя курса „Micro:bit роботика“. Искам да продължа по някакъв начин да помагам на хората, но искам и да се занимавам с технология. Стори ми се, че роботиката е най-добрият начин да постигна тези две мои цели.“ - казва Ралица Костадинова. Средствата от стипендията ще похарчи за покупка на много добър лаптоп, а остатъка ще инвестира в материали за своите разработки. Освен това Ралица е доволна, че компанията АВВ, която е представител на фондация „Юрген Дорман“ й назначава личен ментор, с когото ще обсъждат и работят по проекти, свързани с роботите на АВВ.

Роботите на Ралица

Ралица Костадинова вече е председател и на университетския клуб по роботика. Заради пандемията клубът не може да провежда седмичните си срещи, но студентите продължават да работят дистанционно и да изработват състезателни роботи. Това са малки машини, обяснява Ралица. „С тях се състезаваме в категориите Мини-сумо, 3D лабиринт, следене на линия. На мен са ми по-интересни свободните разработки, които също са част от състезанието. През миналата година се занимавах с 3D принтирана робо-ръчичка, като работих по нейното управление. Тя е нещо като умалена индустриална робо-ръка.“ - разказва тя.

 

Сега трима студенти от университетския клуб по роботика се готвят и за международното състезание IRC - /Интернешънъл роботс компетишън/, организирано от MRT STEAM LTD и Al-Biruni Institute for Languages and Science. Тази година темата за всички 250 участници от цял свят е „Robot, help us!“ /Робот, помогни ни/. „Ние вече приключваме със сглобяването на нашия робот и ще подготвим видеоклип, за да го представим на комисията“ - разказва Ралица Костадинова. Тримата студенти от Техническия университет – филиал Пловдив са решили, че техният робот няма да е свързан с коронавируса, защото очакват че повечето състезатели ще заложат на тази стратегия. Те изработват градинарски робот. „Идеята даде едно от момчетата от отбора, който казва за себе си, че е градски градинар и си отглежда пресни зеленчуци на терасата. В паметта на роботчето ни ще вложим информация кога се сеят определени култури и то ще напомня: днес трябва да засадите чушките или граха. Частите на градинарския робот тримата студенти вземат от лабораторията по роботика на Техническия университет – филиал Пловдив. Но и тримата добавят свои собствени електронни и механични елементи. Ако спечелят състезанието ще имат премия от 1000 USD, която най-вероятно отново ще инвестират в части за роботи.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…