Под тепето с три номинации за репортерски разследвания

В Международния ден за борба с корупцията - 9 декември, Антикорупционният фонд (АКФ) присъди своите първите награди „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията“. Церемонията по награждаването се проведе онлайн с оглед на актуалната епидемиологична обстановка.

Наградите са в три категории: за журналистическо разследване, разкриващо корупция или конфликт на интереси; за утвърждаване на принципите на върховенството на правото и за млад журналист до 35 години, работещ върху теми, свързани с борбата с корупцията и върховенството на правото. Те търсят да отличат смели журналисти и разследвания, които през изминалата година са хвърлили светлина върху случаи на корупция или са допринесли за утвърждаването на принципите на върховенството на правото в България.

Екипът на Под тепето има три номинации в първото издание на наградите за работата на журналистите Таня Грозданова и Ивайло Дернев.

Ивайло бе номиниран в категория „Утвърждаване на принципите на върховенството на правото“ с поредица от публикации, разкриваща христоматиен пример за двойни стандарти и за „ослепяване” на институциите. Става дума за незаконното строителство на храма на Джамбаз тепе от страна на Пловдивската митрополия. Разследването е нагледен пример за обвързаностите между църковната, местна и държавни власти в защита на техните интереси, за сметка на гражданите и върховенството на правото. Дебатът, който предизвикахме обаче доказва едно - очите на хората са широко отворени, за разлика от тези на институциите. Поредицата ни разкри и друг такъв пример - невидимата за МВР незаконна синя лампа на панорамното стъкло на лимузината на пловдивска митрополия.

Таня получи номинации в категорията „Журналистическо разследване, разкриващо корупция или конфликт на интереси“ с  разработките си по два казуса от изминалата година. Първият показва как с публични средства се уреждат довършителни дейности и цялостно обзавеждане на не едно, а две нови общински жилища, за да бъде настанен в тях чиновник на висок пост. Става дума за назначеният без задължителните конкурс и компетентност на директорския стол в Общински институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев. Освен за непрозрачно разходване на публични средства и демонстрация на двойни стандарти журналистическите материали по темата дават основателни съмнения, че в случая с обгрижването на бившия телевизионен водещ с парите на пловдивските данъкоплатци, става дума за нова, утвърждаваща се форма на корупционна практика с обещания, или чиста форма на заплащане от страна на управляващите за вече свършени услуги.

Втората ѝ номинация е за поредицата, проследяваща как един общински паркинг, който по документи е даден за служебно ползване на конкретна фирма, се преотдава незаконно на трети лица, а ползвателят прибира таксите пред погледа на отговорните за стопанисването му общински директори и управляващи. Заради разследването и осветляването на фактите по казуса колегата Таня Грозданова бе попитана от директора на ОП "Паркиране и репатриране", разписал разрешителното за ползване: „За кого работите?“ и обвинена, че лобира за други бизнес интереси, щом толкова се интересува от „някакъв си паркинг”.

"Има регионални медии у нас, които се ползват с по-голямо доверие от институциите в държавата", заявиха от Антикорупционния фонд.  

Инициативата на АКФ „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията“ търси разследвания и материали, които са разширили общественото разбиране за корупцията, събудили са активна гражданска енергия и са прокарали червена линия, отвъд която като общество не можем да толерираме корупцията. Първото им издание е под патронажа Посолството на САЩ  у нас и Н. Пр. г-жа Херо Мустафа и с партньорството на фондация „Америка за България“.

Жури от уважавани журналисти, правни експерти и граждански активисти оцени получените номинации. Председателят му проф. Иво Драганов, известен медиен експерт и преподавател, коментира, че са оценили участниците в конкурса много високо. Той цитира Йосиф Херц: Постоянно действащият парламент на една държава, това е нейната журналистика.

Кой са наградените може да видите в Под тепето.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…