Plovdiv Jazz Fest ще отличи създателите на „Акустична версия” Антони Дончев и Христо Йоцов с Награда за цялостен принос в джаза в първата фестивална вечер утре. Те ще получат приза за огромно въздействие и влияние върху развитието на джаз сцената в България Музикантите ще излязат на сцената пред пловдивските меломани за един специален концерт, който се очаква с голям интерес. И заради наградата, и заради 35-ата годишнина на „Акустична версия”, но и заради 60-та годишнина на Христо Йоцов. Под тепето и КАПАНА отправиха еднакви въпроси към двамата джаз изпълнители, отговорите на които ще пуснем в две поредни интервюта. Първи отговаря юбилярят Христо Йоцов.

35 години „Акустична версия”. Вярвахте ли, че формацията може да има такова дълголетие при сформирането й?

Когато с Антони Дончев създадохме „Акустична версия“ през 1985г. бяхме на 25 години, изпълнени с ентусиазъм и мощен творчески порив. В този период на апогея на Студената война, да се занимаваш с джаз и да тръгнеш към сцените на Европа без никаква подкрепа от държавата, изглеждаше напълно налудничава и опасна работа. В 1985 и 86г. ние спечелихме двата най-престижни конкурса за джаз в Европа – в Белгия и Германия. За някои това би била прекрасна възможност да избягат от България, което много хора и направиха. По това време за държавата те бяха врагове и невъзвращенци, а за хората – герои. Ние избрахме да правим кариера в България и аз, лично, не съжалявам. Разбира се, че по това време не крояхме дългосрочни планове и не сме допускали, че „Акустична версия“ ще се превърне в нещо за цял живот. След много активните години в периода 1985 – 1989, всеки от нас пое по свои пътища и групата остана в латентно състояние. Но и до днес, при всеки концерт, става така, че времето се „прегъва“ и ние изпитваме същата емоция и заедност,  както тогава.

Как се разви българският джаз пред очите ви в този период? Как музикалният свят гледа на нашата сцена днес?

Когато бяхме в музикалното училище, а това ще рече 1975-79г., в София се провеждаше Джаз среща, която бързо се превърна в голям международен фестивал. На него имахме щастието да видим световни имена, на него бяха и първите ни изяви на голяма сцена. От голямо значение беше и възможността да свирим с големите български музиканти , които ни поведоха – Симеон Щерев, Людмил Георгиев, Данчо Капитанов, Петър Петров, Петър Славов.

Разбира се, периодът 1990-97г., с две тежки кризи, беше много труден и за джазовите музиканти.

Изискваха се особени усилия  и лишения, са да останеш верен на тази музика. Беше въпрос на оцеляване в условия на Чалга епидемия. Всъщност, аз съм убеден, че COVID ще нанесе по-малко поражения, защото ще мине и замине, а отровите на чалгата ще останат завинаги.

За щастие, в следващите години, особено последните 10, настъпи известен подем и оживление.

Много от музикантите, завършили в чужбина, се завърнаха или гостуваха, контактите с европейските музиканти се увеличиха, порасна самочувствието на българските джазмени  и се създават много стойностни проекти. Убеден съм, че нарасна и вниманието на музикалния свят към това, което се случва у нас. Наличието на пловдивския фестивал, както и на редица други фестивали в страната, привлича все повече световни имена. В много от случаите това са съвместни проекти с български музиканти, което говори за доверие и респект .Така беше замислен и концерта на „Акустична версия“  с гост Ариелд Андерсен, след това с Ричард Бона, което, за съжаление не може да се осъществи при настоящите рестрикции, но фактът, че те с готовност приеха, говори красноречиво сам по себе си. Ще добавя, че през 2019г. Българска музикална асоциация организира , за пръв път, павилион на международната джаз борса JazzAhead!  в Бремен, на който беше представена новата продукция на български музиканти и бяха осъществени важни контакти.

От тази година България е член на Европейската джаз мрежа.

С какво ви промениха Промените в държавата?

Хм, бих казал, че се надявам – с нищо. В моя живот имаше много промени – някои за добро, някои – не. Това, което ми помага да не се отчайвам, е да си гледам работата, да не се занимавам с неща, които не разбирам, да работя с млади хора. Музиката ми носи огромна наслада, мотивация и е достатъчно сложно и всеобхватно нещо, за да ми оставя време за друго. Например фейсбук…

Какво ви кара да се гордеете за тези 35 години „Акустична версия” и какво искате да забравите?

Това, че, както казах, успяхме да съхраним идеята „Акустична версия“  толкова време, мисля, че е повод за гордост. На всеки концерт хора споделят, че следят нашия път от години, израснали са с нашата музика, изпитват вълнение и радост.  А това, че през годините много млади музиканти са черпили  вдъхновение,  увереност и мотивация да се занимават с това изкуство, ме прави особено щастлив!

Не искам нищо да забравя – всеки факт от моя професионален живот е важен. Единствено това, че силните години на групата бяха в до ю-туб ерата, ме кара да съжалявам, че много от звездните моменти в живота на „Акустична версия“ останаха недокументирани.

Предполагахте ли, че можете да свирите в такива условия, да създавате джаз във време на пандемия, протести, несигурности…

В периода от март насам, когато започна тази истерия, ние, артистите от всички жанрове, правим всичко възможно културният живот да не спира. Това би довело до неизмеримо по-драматични поражения върху психиката на хората. Това е и нашият начин не само да оцеляваме, но и да се борим за нормалност.

С какво усещане ще излезете пред публика с маски след броени дни на сцената на Пловдив Джаз Фест?

Първо, искам да благодаря от все сърце на Мирослава и Танко, че правят всичко възможно фестивалът да го има и, както винаги,  да е празник за публика и музиканти! Очакваме с огромно вълнение това събитие. Ако така трябва, и маски ще носим - важното е очите, ушите и душите ни да са отворени за ценните неща в живота.

Какво джаз звучене има светът като цяло днес?

Както винаги, така и днес,  джазът не е просто музикален стил – това е чувството на свобода да изразяваш себе си, да твориш, да създаваш усещане за полет на духа, да увличаш хората в това взаимно преживяване. Джазовите музиканти по света черпят вдъхновение от всичко, което музикалната традиция е натрупала, и го превръщат в най-креативния начин за създаване на съвременна музика. Някои наричат тези хора маргинали, но нека да е така –  тълпата и масовият вкус никога не са били двигател в човешката история.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…