Международен екип с пловдивско участие се зае с реставрацията на мозайките на Бузлуджа. Започнала е реалната работа по идеята за стабилизиране на монументалните творби в грандиозния комунистически проект на старопланинския връх. В първия етап се прави проучване на деструктивните процеси. Това се прави за пръв път у нас.

В екипа участват общо 14 български и чуждестранни специалисти. Пловдивският екип води топ специалистът по мозайки Елена Кантарева-Дечева, заедно с изкуствоведа Станислав Станев и Райна Дечева-Учкунова. Освен тях има реставратори и специалисти от София, както и чуждестранни от Германия и Гърция.

Огромният монумент на БКП е построен през 1981 година с включен огромен екип творци. Монументалните работи са изключително много, като там има пловдивска връзка - сред творците са имената на Йоан Левиев, Христо Стефанов, Димитър Киров, Иван Кирков и други.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…