Print this page

 

 

Изпращаме Пенка Калинкова в последния ѝ път

 

„Има хора, които респектират с личния си почерк и духовно присъствие в летописа на една общност, на един град. Тя беше от тях – Пенка Калинкова!

 

Ако някой някога ме е учил каква стойност има паметта и защо си длъжен да събираш парченцата история, то това беше тя. Можех да я слушам дълго и пак толкова дълго да дискутираме по различни теми. Ако някой някога ме е провокирал да обичам Пловдив, то пак ще напиша името на Пенка сред моите вдъхновители! Тя знаеше смисъла на Заедно и беше стожер на идеята, че Пловдив е и ще си остане културна столица на България.С делата си сътворяваше и пишеше историята на културата! Пенка беше човек на честта и не си спестяваше думите и действията! Бодеше заспали съзнания и провокираше решения! Понякога беше неудобна за свои и за чужди, но никога не предаде идеалите и идеите си! Да бъде светъл пътят на душата ти, Пенче!“ – това написа м личния си профил заместник-министъра на културата Амелия Гешева.

 

Днес Пловдив изпраща Пенка Калинкова в последния ѝ път. Голямата пловдивчанка, общественик, театровед, журналист, ни напусна в петък  сутринта в 5.30 след тежко боледуване.

 

„Постепенно си отива една епоха на светли умове, на БУДИТЕЛИ, непримирими интелигенти в Пловдив, и тя никога няма да се повтори, за жалост. На мода в родния град остават продажността, безвкусицата, кражбата и кича.
Пенка Калинкова си отиде!! Достоен, богат човек- театровед, публицист, историк със завидно образование, култура, живец.
Жив спомен за една прегръдка, много топла и истинска, с поощрение, присъщо само на ГОЛЕМИТЕ за скромната ми дейност.“ – написа д-р Елена Радева Николова.  

 

Пенка Калинкова e журналистка и театровед. Завършила е руска и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и театрознание във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” /днес НАТФИЗ/. Работи в продължение на много години в Радио Пловдив, бивш директор на медията, както и във вестниците „За и против” и „Марица”. Нейни статии са публикувани  в „24 часа Пловдив”, „Култура”, „Дума”, „Стандарт” и други, в списанията „Театър”, „Тракия”, „Везни” и други.

 

Автор  на книгите „Парчета театър, мигове живот” /2000/, „100+20 Драматичен театър Пловдив” /2001/, „Място за връщане” /2006/, „Съзаклятието Пазарджишки театър” /2009/, „Оцеляващата. 60 години Пловдивска опера” /2013/, „Познатият непознат  Пловдив” /2014/, на документални филми за големите български художници Димитър Киров и Кольо Витковски, за Пловдивския куклен театър, за Драматичен театър Пазарджик, „Античното наследство на Пловдив” /2004/, „Едно турне в пет действия” /2009/, „Истории от Тютюневия град” /2009/, „Палимпсестът Пловдив” /2009/, „Чучулигите” /2011/, трисерийният „Първият театър” /2011/, посветен на 130-годишнината на първия български професионален театър – Пловдивския.

 

Прессекретар на Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”  /до 2012 г./. Носител на награди за театрална критика и журналистика, награда „Пловдив” /1993/, Почетен знак на Пловдив /2006/, званието „Следовник на народните будители” /2011/.

 

Бивш член на управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019”. 

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…