Организацията на евреите в Пловдив „Шалом“ организира честване на 100-годишнината от рождението на Ивет Анави, в сградата на „Шалом“ на ул. „Хр. Г. Данов“ 20, на 26.12.2019 от 17:00 ч.. Входът е свободен.

Ивет Анави, по баща Калев, е родена на 26 декември 1919 г. в Пловдив. Потомка е на стара еврейска фамилия. Учи в Еврейското училище с преподаване на иврит, в Образцовата прогимназия и в полукласическия клас на Девическата гимназия. Заминава за Страсбург, Франция, където следва френска литература. Тук живее в пансиона за еврейски девици Home Israelite de Jeunes Filles, където получава първата си религиозна еврейска подготовка. По време на Втората световна война при тежки условия следва романска филология в Софийския университет. Дипломира се през 1943 г.

Работила е в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив и НИИ „Марица“ – Пловдив. През 1960 г. завършва задочно висше библиотечно образование. Владее няколко чужди езика. Има двама синове – научни работници и четирима внуци. Тя продължава да твори и днес.

Автор е на книгите: „Типични еврейско-испански ястия“ (1994, 2001), преведена на английски под заглавието Sephardic Cuisine (Калифорния, САЩ, 2000); „Ръководство по еврейско-испански“ (2007); „Извадени от забравата. Пловдивски медици евреи 1876 – 1941“ (2009); „Съмна се. Сефарадската жива памет. Из еврейско-испанския фолклор“ (2010); „Озарени еврейски жени” (2013).През 2011 г. Ивет Анави е удостоена с наградата „Шофар“ за утвърждаване на еврейската култура и ценности.
100 – годишната Ивет Анави продължава да пише книги и да удивлява с бистрия си ум и невероятна памет. По повод своята 90-годишнина, тя получи като подарък от свои роднини лаптоп, на който пише активно и в момента.

Тържеството се организира от ОЕ „Шалом“ – Пловдив и семейството на г-жа Ивет Анави и е асоциирано с програмата на „Пловдив 2019“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…