Кредитът на доверие към арт директора на „Пловдив 2019“ е изчерпан, след несъобразяването с решението на Об С за спиране на програма Наследство, категорични са воеводите под тепетата

Таня Грозданова

ВМРО – Пловдив отново поиска оставката на артистичния директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. Искането бе отправено на пресконференция на общинските съветници на партията. Този път настояването им е породено от факта, че Управителният съвет на Фондацията не се е съобразил с препоръката на местния парламент да спре програма „Наследство“.

Припомняме, че на първото си заседание, на 21 ноември, новоучреденият Общински съвет на Пловдив, който е и принципал на Фондацията, прие с безпрецедентно единодушие такова предложение на опозицията. И още, че при обявяването на програмата над 20 неправителствени организации, културни оператори и артисти отправиха писмо-протест до УС  на „Пловдив 2019“ срещу условията на конкурса и начина на финансиране.

По думите на регионалния председател на ВМРО Борислав Инчев „Пловдив 2019“, в лицето на Светлана Куюмджиева, е успяла да обедини срещу себе си всички общински съветници в града.

„Тя е с изчерпан кредит на доверие, защото подкрепя проекти, които са в пълно противоречие с християнските и българските ценности, които ние от ВМРО отстояваме. Обезпокоени сме от това какво да очакваме от закриващото събитие, защото стана ясно, че и то е поверено на нейния избор“, коментира Инчев.

Той припомни, че съветниците от партията във времето винаги са подкрепяли инициативата Европейска столица на културата – Пловдив 2019, но са били против откриващото събитие да е доминирано от чужди артисти, нямащи нищо общо с нашата българска идентичност.

„Вече подготвяме официално питане до кмета Здравко Димитров с няколко въпроса. Като първият е каква е неговата управленска и политическа оценка за работата на Светлана Куюмджиева като артистичен директор на Фондацията“, уточни градският лидер на воеводите.

Общинският съветник Стефан Послийски, който е и председател на Постоянната комисия по култура в местния парламент, разказа, че на заседанието на комисията миналата седмица, по повод подадените оставки на членове на УС, са били поканили изпълнителния директор на Пловдив 2019 Кирил Велчев, който винаги е бил на „топа на устата“, когато Фондацията е имала пререкания със съветниците. За тяхна голяма изненада с Велчев дошла и артдиректорката, чийто отговори се превърнали в „една голяма тирада“.

„Заявява ни се, че имало над 500 проекта. Благодаря, но ако сме заложили на количеството, а ни липсва качество, то това не е търсеният ефект,“ коментира Послийски.

По думите на Камен Шишманов „за всички е ясно, че ефектът не е постигнат, заради некачествено свършена работа и може би недостатъчна експертност.

На журналистически въпрос, ако Куюмджиева подаде оставка или бъде отстранена от работа, ВМРО има ли предложение за компетентен човек, който да поеме длъжността артистичен директор на ОФ „Пловдив 2019“, Инчев отговори отрицателно.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…