През месец ноември на ТЯ в Пловдив се срещаме с Рада Еленкова - работеща в неправителствения сектор, съоснователка на Фондация "Джендър Алтернативи", тя координира и участва в много проекти с главен фокус върху правата на жените. Рада намира вдъхновение в изкуството, семейството и природата, търси нови съмишляници и начини за подобряване на местната общност и среда.

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

О, първата ми мисъл е „Закуска!“, втората „Музика!“ - това ми дава настроение, а по време на закуската планирам деня си.

 

С какво се занимаваш професионално?

От около 10 години работя в неправителствения сектор и се занимавам със защита правата на човека, с фокус правата на жените – защита и превенция от насилие, основано на пола. Винаги съм харесвала работата си, защото позволява да създаваш нови подходи и решения по обществено значими проблеми.

 

А в свободното си време?

Пътувам със семейството си, прекарвам го с моите момичета-близначки. Старая се и да спортувам – редовно бягам – много ми помага да се разтоваря.

 

Защо в Пловдив?

Защото първо тук намерих любовта на живота си, после много приятели, после съмишленици. Тези фактори ме накараха да се преместя от София в Пловдив. Но колкото и да е модерен, за Пловдив има още много какво да се желае по отношение защита на човешките права. Следя активно глобални тенденции в сферата и се опитвам да ги приложа на местна почва.

Рада Еленкова - снимка личен архив

Кой е най-предизвикателният проект, с който си се сблъсквала?

Пътуващата документална фото-изложба „Жените в градските и селските райони“, която засне ежедневието на 18 жени от 5 района в България – Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково! Чрез фотографията и техниките на устната история екипът ни даде гласност на жени, които стоят в периферията на обществения интерес – бедни жени, жени от малцинствата, жени преживели домашно насилие, жени с увреждания, възрастни жени. Предизвикателството беше да ги открием и убедим да разкажат своите истории. Също така падна голямо двумесечно обикаляне на половин България за заснемането, после още толкова за преместването на изложбата. Беше много емоционално.

Между другото, новината е че изложбата ще бъде открита на 5.12.2019 г., в галерията на СУ „Св. Св. Климент Охридски“! Ще бъде там в рамките на две седмици. Заповядайте!

 

Коя е каузата най-близка до сърцето ти?

Винаги съм се борила за овластяването на жените в личен и професионален план. Ромските жени и момичета заслужават специално внимание в тези процеси.

 

Кога започна да се интересуваш по-активно от темата за правата на жените?

Когато бях студентка в Софийския университет, 3-ти курс, започнах работа като преводачка на юридическа литература и дела към международни институции. Бях потресена от безхаберието на институциите, но и вдъхновена от потенциала да промениш света, който правозащитната сфера предлага.

 

Какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме футуристични и научнофантастични романи, които предлагат далечна визия за развитието (или упадъка) на човечеството. Вдъхновява ме концептуалната електронна музика и съвременното абстрактно изкуство, които приобщават хората и адресират социални проблеми през съвсем различна призма. Вдъхновява ме бягането – чрез него научавам нови неща за себе си. Иии разбира се, моите момиченца, Ива и Катрин, те са неизчерпаем източник на енергия, много весели деца. Дори само като си помисля за тях и се усмихвам.

Рада Еленкова - снимка личен архив

Как насочваш и използваш женската си енергия?

Като се опитвам да превърна някоя идея в реалност. Понякога се получава, понякога – не. Важното е да не се предаваме, ако виждаме потенциал в идеите си.

 

Как завършваш един ползотворен ден?

Със семейството си и приятелите си, за да споделим заедно емоцията.

 

Този месец ТЯ в Пловдив е на 28 ноември от 19:00 часа в Отсреща.

 

Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…