Алея на Сахат тепе да носи името на великия Милчо Левиев. Тази идея анонсира кмета на район Централен Георги Стаменов пред половинката на покойния маестро- джаз примата Вики Алмазиду. Тя бе посрещната в Дома на културата вчера от зам.-кметът Пламен Панов, Стаменов и директорът на НУМТИ „Добрин Петков“ Нели Попова – Коева. Поводът бе честванията на 85-годишнината от рождението на световноизвестният джаз музикант и композитор. Идеята на кметът на Централен е алеята Данов хълм, започваща от ул. „Божидар Здравков“, да бъде кръстена на Милчо Левиев. Пространството около шадравана и над  може да се превърне в малка сцена, която с подходящо осветление да изпълни с нов смисъл пространството.

 

 „Там ще се провеждат малки концерти, с времето и целенасочена грижа,  на това място в сърцето на Пловдив, ще се вдъхне нов живот.  Към момента алеята няма име, там няма жилищни или административни сгради и именуването не създава никакви административни неудобства“, поясни кметът на Централен.  

 

Друго важно дело, чието начало ще бъде поставено още през настоящата година, е отреждането на място и провеждането на конкурс за създаване на паметник на Милчо Левиев, като по идея той ще е седнал, свирещ на пиано, монументът ще е в естествени размери. За участие в конкурса ще бъдат поканени пловдивските скулптори, които да претворят духа и паметта за известния джазмен за поколенията. Ще се търси съдействието на архитектите от САБ и КАБ за избора на мястото на изпълнение на паметника.

 

 „По случай 85-годишнината на Милчо Левиев през м.г. започнаха поредица от събития, чието продължение е предстоящият концерт с филмова музика на Милчо Левиев "Отклонение" през октомври в Дома на културата. Началото на честванията беше поставено със "Соната 57" – посмъртния албум на музиканта, който бе реализиран през миналата година. Продължават концертите от „Камерна сцена Пловдив“, които са част от Културния календар на града. Община Пловдив се отнася с изключително уважение към Милчо, неговата памет и дейността на сдружението – продължител на паметта му“, отбеляза по време на срещата Пламен Панов. 

 

Ще бъде учредена нова награда и провеждането на конкурс в памет на големия джазмен.  Сдружение „Милчо Левиев“, чийто председател е Вики Алмазиду и община Пловдив ще организират ежегоден конкурс на името на Милчо Левиев, с връчване на награда и стипендия на млад, талантлив музикант, който ще бъде избиран от изключително престижно жури. Подобна инициатива има вече в Солун.

 

„Образованието беше най-важната дума за Милчо, а младите хора – акцент. Затова след смъртта му, освен популяризиране на творчеството му,  втората голяма цел, която сдружението си постави е работата с младите хора“, подчерта Вики Алмазиду.

 

Идеята е „конкурсът да бъде с усещането на фестивал“, а ключовата дума да е свободата. Още тази година Община Пловдив ще подкрепи организацията, като Награда „Милчо Левиев“ ще се връчва ежегодно. Партньори ще са НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и НБУ.

 

През есента е планирано и представянето на книгата “Милчо Левиев – джаз стандарти”, ще има майсторски класове и концерти н НУМТИИ, като на сцената ще се изявят съвсем млади музиканти от училището, което самият той някога е завършил и в което се е върнал да преподава за известен период от живота си, преди да замине.

 

28 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…