Разходка до Историческия музей с експозицията на Панагюрското съкровище и къщата на Райна Княгиня

Поредната ни идея за уикенд разходка на около час път от Града на тепетата е до китното планинско градче Панагюрище и е пропита с много история и национален дух. Поради многобройните тракийски могили в околностите се смята, че селището съществува още от времето на траките, но основаването му се свързва преди всичко с драматичните времена след османското нашествие.

В началото на XIX в. Панагюрище достига значителен икономически и културен разцвет. Тук се развиват редица занаяти, свързани със скотовъдство: джелепство – търговия с добитък, абаджийство – производство на аби от домашен шаяк, мутафчийство – изработване на изделия от животинска козина, табачество – обработка на кожи, обущарство, а също така и златарство, което впоследствие прави града известен с Панагюрската златна школа.

Стопанският и духовен подем помага идеята за национално освобождение да бъде горещо приета в Панагюрище. През есента на 1870 г Васил Левски основава тук революционен комитет, като събранието е в къщата на Иван Духовников, запазена и до днес в двора на Историческия музей. През 1876 г. Панагюрище става център на 4-ти революционен окръг и главен град на Априлското въстание. При потушаването му той е опожарен и напълно унищожен. След Освобождението е построен с вече нови сгради. Това е причината  да не разполага с много възрожденски къщи (за разлика от Копривщица например).

За опознаване екипът на единствения дигитален гид под тепетата днес ви е подготвил виртуален тур на Историческия музей и родната къща на знаменоската на въстанието. Най-лесно е да оставите колата си на центъра срещу църквата и площада на Райна Княгиня и оттам вдясно покрай магазина с магнити и сувенири след няколко метра ще видите входа на музея. От него може да закупите билети и за двата обекта. Дворът, в който се помещават различните експозиции,  е изключително поддържан и перфектен за отмора и красиви кадри.

Първата зала и може би за нас най-впечатляващата помещава Панагюрското съкровище. То е световноизвестно и често пътува и се експонира в най-различни музеи по целия свят. Датира от  IV-III в. пр.н.е. и е открито съвсем случайно от  братята тухлари Павел, Петко и Михаил Дейкови през 1949 г. Изработено е от чисто злато и тежи 6,164 кг., състои се от девет уникални и впечатляващи съда.

В началната част от експозицията ще се запознаете подробно с историята по откриването и с характеристиките на всеки един от отделните предмети, а във втората гарантирано ще останете впечатлени от атмосферата и начина на разкриване на уникалните златни експонати. Няма ограничения в заснемането и наистина спира дъха.

В следващата сграда може да разберете повече за историята на града, свързана с националноосвободителните борби и участието на жителите му в организацията и при обявяването на Априлското въстание, като и да откриете ценни археологически находки. Отвън занаятите в града и околността са представени донякъде по подобие на комплекс Етъра край Габрово, като тук просто може да ги разгледате през прозорчета без демонстрации.

Малко по-встрани под формата на Етнографския музей е отворена за посещение и къщата на един от най-богатите родове някога в околията – Дудековата. Стопанинът, синовете и зетят му активно участвали в стопанския и културния живот на града и в борбите срещу нашествениците.

В двора се намират още няколко постройки на видни родове, но към момента те могат да бъдат разгледани само като архитектурни паметници отвън, затова следваща спирка е родната къща на Райна Княгиня, която се намира от площада вляво.

В този дом, на 18.01.1856г, се ражда бъдещата знаменоска на Априлското въстание – Райна Попгеоргиева Футекова – Райна Княгиня. В бившата занаятчийска работилница “Керена”, на първия етаж, е представена документално – веществена експозиция, посветена на живота и ролята на смелатабългарка по време на Априлското въстание. Етнографската експозиция на втория етаж, дава представа за обстановката, в която се ражда и израства тя. Сред ценните реликви в музея е Главното знаме на панагюрските въстаници, което Райна Княгиня възпроизвежда през 1901г. по случай първото официално честване на Априлското въстание.

В двора на къщата-музей се намира мраморна скулптура на знаменоската, под която се съхраняват нейните тленни останки. През 1992 г. наследниците на Райна Княгиня даряват къщата на Община Панагюрище и сега тя е поредното кътче, пропито с история и национална гордост в балканското градче.

В близост до Панагюрище се намира и местността Оборище, където е проведено първото в историята на България Велико народно събрание, на което се взема решение за обявяване на Априлското въстание.

Градчето е идеална възможност за разходка по време на дългите пролетни уикенди и ви гарантираме, че не само ще се насладите на красотата му, но и ще се обогатите с нови знания и впечатления.

Източник: Lostinplovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…