Филмът на Теодор Ушев "Физика на тъгата" влезе в кратката листа за наградата "Оскар" в категорията за късометражна анимация. В нея са включени 10 ленти, избрани сред 92 филма в предварителната селекция. Петте продукции, които ще продължат нататък към жадуваната статуетка, ще бъдат обявени на 13 януари.

Лентата на Ушев е създадена по мотиви от едноименната книга на Георги Господинов. 27-минутният филм е най-амбициозният проект в кариерата му досега. Аниматорът работи по него през последните 8 години, като междувременно се появи филмът му "Сляпата Вайша" (отново по разказ на Господинов), който му донесе номинация на "Оскар", както и различни независими проекти в киното и визуалното изкуство.

"Физика на тъгата" е канадско-френска продукция на Националния филмов борд на Канада /NFB/ и телевизионния канал за култура и изкуство ARTE. Той е част от множество международни фестивали с прожекции по цял свят, като българската аудитория го видя на "Киномания 2019", а английската версия на филма е озвучена от известния канадски актьор Доналд Съдърланд и сина му Росиф Съдърланд.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…