Бетонният къс от Стената е изрисуван от култовия френски артист Тиери Ноар специално за Европейската столица на културата

Ще бъде поставен пред галерия „2019” на „Гладстон” на 19 декември

Ивайло Дернев

Парче от Берлинската стена идва в Пловдив, за да остане в града завинаги. Почти една година след старта на Европейска столица на културата и откриването на супер успешната изложба Art Liberté с фрагменти от Стената, изрисувани от знакови артисти, автентичен гигантски елемент от Стената ще бъде монтиран като символ на единството пред галерия „2019” на „Гладстон”. Бетонното парче е изрисувано от двете страни от култовия френски артист Тиери Ноар специално за Европейската столица на културата. То ще бъде поставено на 19 декември с церемония, на която ще присъстват президентът Петър Стоянов, германският посланик Кристоф Айхорн, кметът Здравко Димитров.

Лицето на фрагмента

С поставянето на парчето от Стената градът ще предаде силно послание към Европа и света бидейки Европейска столица на културата в годината, в която се отбелязват три десетилетия демокрация. Фрагментът е с височина 3,60 метра и тежи 2,5 тона. Той ще остане пред галерия „2019“ и впоследствие ще се превърне в основа за създаването на монумент, честващ Свободата на Нова Европа.

Задната му част

Припомняме, че по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, по покана на Пловдив 2019 в партньорство с Френския Институт в България, беше осъществена изложба на цялата колекция на Art Liberté – единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Изложбеният проект бе съпътстван от няколко последвали събития – излъчването на повече от 30 късометражни филма, изложение на фотографии, туристически турове “по стената”, политически дебати, артистични беседи и концерти. Самата колекция включваше също така емблематични творби на Тиери Ноар, Кристоф-Емануел Буше и Киди Ситни. Първият от знаковото трио ще остави завинаги посланието си в Пловдив.

Творчеството на Тиери Ноар в частност е символ на свобода и обединение. Роден през 1958 г. в гр. Лион, той поставя началото на своя творчески път след преместването си в Берлин през 1992 г. В продължение на пет години той нелегално рисува по Берлинската стена, като я кара да оживява под ярки краски и анимирани образи на животни и човешки лица. Крайната му цел е да трансформира, осмее и спомогне унищожаването на стената. Неговите на пръв поглед невинни творби са форма на протест срещу разделението, тъй като рисуването по стената е било абсолютно забранено и всеки осмелил се на подобно деяние е бил под заплахата на източно-германските войници.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…