×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/15033

Десетки пловдивчани се включиха в пилотното безплатно издание на форума за психично здраве ПСИХОЛОГИЯ ЗА ВСЕКИ, който се проведе в дома на културата Борис Христов. Лектори във форума бяха специалисти от областта на клиничната психология, фармацевтиката и арт терапията, които представиха иновативни методи за диагностика и подобряване на психичното здраве на хората. Участие взеха клиничният психолог Петя Стойчева-Кривицки, детският психолог Теодора Пампулова, психотерапевтът Лили Барутчиева, фармацевтът Мирослава Николова и арт терапевтът Мануела Петкова.

Повече от 1 на 7 човека през 2018 година в световен мащаб страдат от психични разстройства в някакъв момент от живота си. Психичните заболявания много често са резултат на комбинация от биологични фактори и фактори на околната среда. Научно е установено, че някои хора са по-предразположени към отключване на проблеми с психичното здраве, поради генетични фактори, които водят до дисбаланс в биохимията на мозъка. Добрата новина е, че тези фактори могат да се установят и да се повлияе на дисбалансите с комплексни индивидуални препоръки. На форума бе представен тестът Майндфул ДНК, с помощта на който грижата за психичното здраве може да стане по-цялостна. Тестът изследва 32 гена и установява генетичния риск за пациента към отключване на проблематика в сферата на емоционалното и менталното здраве, давайки персонализирани препоръки за превенция.

“С напредването на науката, стана ясно че ДНК е отворена система, с която ние общуваме във всеки един момент - тоест ние бихме могли да влияем, да променяме и да подобряваме тази система. При много хора емоционалните и менталните проблеми са следствие на генетично заложен по-висок риск, свързан с нарушаване на биохимичния  баланс в мозъка. Например - ако не усвояват добре фолиевата киселина, организмът им не може да я превърне в л-метилфолат, който от своя страна е ключов за синтеза на серотонин и допамин, т.нар. хормони на щастието. Има научни данни, че дори само това е предпоставка за отключване на широк спектър от разстройства, вкл. шизофрения, аутизъм, тревожност и депресия. Ако се установи тази генетична характеристика, дефицитът на л-метилфолат може да бъде компенсиран лесно с прием на хранителна добавка”, обяснява фармацевтът Мирослава Николова.

По време на семинара беше представено и първото мобилно приложение за спокойствие, мотивация и здраве АНИМА, създадено от психолога Петя Стойчева-Кривицки. Приложението предлага кратки упражнения за релаксация и самопомощ с цел  постигане на душевен баланс и справяне със стрес, безсъние, депресия или паник атаки.

“Потребителската статистика към момента сочи, че хората масово страдат от проблеми със съня, както и че имат нужда от лесни техники за релаксация в ежедневието. Създавам нови упражнения регулярно и съдържанието на апликацията се подновява и обогатява периодично, за да може да е максимално полезно за всеки, който има нужда от помощ и спокойствие”, пояснява авторът Петя Стойчева-Кривицки.

Статистиките на международни здравни общности и организации показват, че близо 4% от населението на света е засегнато от депресия. Депресивните разстройства са най-честата причина за нетрудоспособност в световен мащаб и във всеки един момент от тях страдат около 120 милиона души. Общата икономическа тежест, породена от депресията, е 210,5 милиарда долара, като се предвижда 12 милиарда работни дни до 2030 г. да се губят всяка година, поради психични заболявания. Ежегодно близо 6 милиона мъже развиват депресивни разстройства, като жените са два пъти по-податливи на депресия от мъжете.

Организаторите на семинара ПСИХОЛОГИЯ ЗА ВСЕКИ планират да организират още срещи с обществеността и в други градове на България.

Image Gallery

{gallery}15033{/gallery}

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…