Искало ли ви се е някога да имате допълнителни два часа през деня? Разбира се. Всеки се нуждае от повече време.

Напоследък работата ни е все по-изискваща, а личните ангажименти продължават да се трупат. Изглежда сякаш винаги има нещо за вършене.

Няколко допълнителни часа биха помогнали много. И въпреки че няма начин да ги създадем, тези три трика ще ви помогнат да сте по-ефективни и да се възползвате от няколко часа, които иначе биха били пропилени. Няколко часа, които можете да използвате както пожелаете – да свършите повече работа, да прекарате време със семейството си или да се занимаете с хобито си.

Планирайте деня си

Отделете си 5-10 минути в началото на всеки ден, за да планирате това, което имате да направите. Важно е да изброите задачите си и да уточните кога ще ги свършите. Така, ако се появи някоя непредвидена задача, ще ви е по-лесно да я вместите в графика си, без да нарушавате работния процес. Важно е също така да предвидите нивата си на енергия през деня и да планирате дейностите, които изискват най-много енергия, в моментите, когато сте най-активни.

Фокусирайте се върху задачата си

Има много неща, които могат да ви разсеят, особено когато се захванете с важна работа. Известията на телефона, колега, който идва при вас с въпрос или „спешно“ телефонно обаждане. Всичко това ви кара да изгубите концентрацията си. Едно изследване сочи, че след като сте се разсеяли за една минута, ви отнема цели 18 минути, за да възвърнете фокуса си. Така че е важно да сведете разсейването до минимум.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да спрете да се разсейвате, когато вършите нещо важно. Кажете на колегите и приятелите си, че работите и ги помолете да не ви притесняват. Изключете звука на телефона си и спрете известията си. Спрете разсейващите програми на компютъра си и избягвайте разсейващи сайтове. Но е важно също да се научите да сте дисциплинирани и да работите, когато сте решили да работите.

Довършете това, което сте започнали

Всяка една недовършена задача ще се появява в мислите ви и това ще ви попречи да се фокусирате върху други дейности. Довършването на задачите генерира прилив на ендорфини. Ще се почувствате щастливи и спокойни, а това състояние ще ви зареди с енергия за останалите задачи. Това създава положителен импулс. Когато имате импулс, успявате да довършите задачите си по-ефективно и в крайна сметка отмятате списъка си за по-малко време от обикновено. Хубаво е да разделите сложните дейности на по-малки и по-постижими дейности. Всеки път когато започвате определена задача, трябва да сте сигурни, че ще имате достатъчно врем да я довършите и да се възползвате от импулса.

Тези три съвета са сравнително лесни за изпълнение. С времето и практиката ще ги усъвършенствате, а това ще ви помогне да работите по-ефективно и да си създадете повече свободно време всеки ден.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…