Вирджиния Улф е една от най-изтъкнатите фигури в литературата на модернизма във Великобритания през 20 век. Тя е романистка, есеистка, феминистка, издател, автор на разкази, важна част от лондонското литературно общество между Първата и Втората световна война и член на Кръга Блумсбъри.

Родена на 25 януари 1882 г., Вирджиния Улф продължава да вълнува и вдъхновява и днес. С творчеството, с личния си бунт, с новаторските си възгледи…

“За първата си рецензия получих един фунт, десет шилинга и шест пенса и с тези пари си купих персийски котарак. А после у мен заговори честолюбието: котарак – това, разбира се, – е много добре. Но на мен ми е малко. Искам кола. Ето така започнах да пиша роман.”

“Когато въпросът е силно спорен – и въпросът за пола е такъв – човек не може да се надява да каже истината. Той може само да покаже как е стигнал до своето мнение, което поддържа. И единствено може да даде на своята аудитория възможността да определи своите собствени заключения, докато наблюдават ограниченията, предрасъдъците и идиосинкретичността на говорещия.”

“Който не казва истината за себе си, не може да казва истината и за другите.”

“Човек не може да мисли, обича и спи добре, ако не е вечерял добре.”

“Някой трябва да умре, за да може останалата част да цени живота повече.”

“Не може да има две мнения за това какво представлява интелектуалецът. Той е мъж или жена, който язди ума си в галоп из страната в преследване на една идея.”

“Всеки човек има минало, укрито в него като страници от книга, известна единствено на него самия; хората обаче съдят само по заглавието.”

“Големите общности от хора са невменяеми.”

“Нищо не се е случило в действителност, докато то не е записано.”

“Бях в странно настроение, мислейки себе си за много стара, но сега съм отново жена – както винаги съм била, когато пиша.”

“Телефон, който прекъсва най-сериозните разговори и най-важните наблюдения, крие своя собствена романтика.”

„Като жена аз нямам родина. Като жена аз не искам родина. Като жена моята родина е целият свят“

“Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза.”

“Историята на мъжката съпротива срещу женската еманципация е едва ли не по-интересна от историята на самата еманципация.”

“Хуморът е първото, което се губи при превода.”

“Езикът е вино върху устните.”

“Очите на другите – нашите затвори, техните мисли – нашите клетки.”

“Истината е, че жените често ми харесват. Харесвам тяхната неконвенционалност. Харесва ми тяхната завършеност. Харесва ми тяхната анонимност.”

„Животът е един сън. Преди събуждането да ни убие.“

„Колко пъти хората са използвали писалка или четка, защото не са имали смелостта да дръпнат спусъка?“
На мъжа принадлежаха и властта, и парите, и влиянието. Той е собственикът на вестника, неговият главен редактор. Той бе министърът на външните работи и председателят на Върховния съд… Той е онзи, който дава милиони на благотворителните заведения и на колежите, управлявани от нему подобните."

„Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни.“

„Не съветвам жените, които искат да имат нещо свое, да се омъжват.“

„Приятелствата, дори най-добрите, са чупливи.“

„Да пораснеш означава да изгубиш някои илюзии и да придобиеш други.“

„Всеки, който струва нещо, чете това, което харесва, според настроението му.“

„Човек не може да намери мир, ако избягва живота.“

„Книгите са огледалата на душата.“

„Човек има у себе си дълбоко вкоренен, макар и нерационален инстинкт в полза на теорията, че единението на мъжа и жената – именно това е източникът на най-голямото задоволство, на най-съвършеното щастие… Нормалното и най-уютно състояние на духа ще бъде онова, когато двете половини съжителстват заедно в хармония и духовно си помагат.“

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…