Тази седмица в Пловдив ще се отдадем на празничния коледен дух

17 декември

Изложба "Ненко Балкански (1907–1977). Банално изкуство"

Градска художествена галерия – Пловдив изпраща 2021-а с откриването на последната за годината изложба „Ненко Балкански (1907–1977). Банално изкуство“ – гостуване на Художествена галерия – Казанлък, чийто директор Пламен В. Петров и уредникът Катя Христова са куратори на проекта. Според тях:

„В своя замисъл изложбата е своеобразна ретроспектива на Ненко Балкански, в която с неповторимо живописно майсторство е въплътена тъкмо баналността на битието. От погледа към селския двор, в който всичко напомня за миналото на автора – за детството, за недоимъка, за игрите и сълзите на съзряването и първите вълнения на сърцето, до тишината на мъртвата природа и разгърнатия вестник „Литературен фронт“, върху който в цялата си възможна живост е разстлана сякаш ритуално купчина осолена риба, за да се преобърне след блудкавото дихание на сухия въздух в чироз.

В изложбата са включени и серия от платна на художника, в които жанрово се вплитат интериор, пейзаж и натюрморт. Картини, изпълнени с тривиалност, лишени от каквото и да е човешко присъствие – опразнени столове, обезлюдени улици, небеса без птици. Не така пусти са портретите на Ненко Балкански, а още повече фокусиранията му върху голото женско тяло – но и в тях откриваме следите на шаблона на битието, отпечатал се безмилостно върху всичко живо. И пред нас се разкрива един  обикновен свят. Но както Чавдар Мутафов пише - „това обикновено говори всичките наречия на улицата, на кафето, на салоните, носи всичкия безпомощен цинизъм на човешката машина, оголена и повредена зад всеки череп: скотството на парвенюто, идиотската кротост на инвалида, безсрамната автоматичност на проститутката - неща, за които дори не се мисли и които са всякога около нас, в нас, неизбежни и вечни като живота и еднакви с ужаса на неговата баналност“.

Ненко Балкански достига до всичко това привидно интуитивно. Напипва пулса на своето време като малцина други в родния ни контекст. Обръща се към прозаичното, към собствената си делничност, където нещата, „оголени в тяхната очевидност, добиват жестоката необходимост да бъдат изкуство“. И по-важното – да остават за нас такива въпреки все по –разширяващата се дистанция на времето, или пък точно поради това.“

Галерия "Капана"

17:00 – 19:00 часа

17.12.2021 – 23.01.2022.

Коледен базар Капана 2021

Коледни играчки, чудати подаръци, ухания на канелени сладки, вълшебни лакомства, греяно вино, благотворителни активности и още много изненади ще ви очакват от 17 до 26 Декемви в Пловдив,на площад Централен за Коледен Базар Капана 2021!
Всичко това ще е поднесено с красива коледна украса и празнична музика! Заедно с нашите съвременни занаятчии, автори на ръчно изработени изделия, майстори сладкари и качествени български марки, които вече се подготвят за срещата си с вас, ви каним за едно незабравимо коледно изживяване!

Площад Централен

17.12 – 26.12.2021.

Безплатни концерти на "Биг Бенд Пловдив" и "Духов оркестър Пловдив"

"Биг Бенд Пловдив" и „Духов оркестър Пловдив“ ще зарадват пловдивчани и гости на града с безплатни концерти по повод предстоящите празници на сцени, разположени в районите Централен, Западен, Северен и Тракия. Като своеобразен музикален фон, изпълненията им ще звучат и в допълнение на предстоящия Коледен базар на пл. „Централен“, който започва на 17 декември.

"Биг Бенд Пловдив" е създаден в началото на 2000-та година. Изцяло съставен от професионални музиканти, бендът бързо се превръща в една от музикалните емблеми на Пловдив. Основател, ръководител и диригент на оркестъра е Николай Гешев. Лесно разпознаваем, темпераментен на сцената и много обичан от своята възторжена публика - така най-кратко може да се опише присъствието на Биг Бенда. В годините на своята дейност (вече 21), Биг Бенд "Пловдив" е осъществил многобройни концерти из цялата страна. Участник е в джаз фестивали, музикален домакин на тържествени церемонии, неизменен участник във всички значими национални чествания в Пловдив и празнични програми по повод Великденски и Коледни празници, 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 6 септември – Ден на Съединението на България и Празник на Пловдив и други. Това са само част от проявите на Биг Бенда. Репертоарът им е изключително широк – от класически джаз до съвременни латино и поп изпълнения. Оркестърът има осъществени множество проекти с почти всички изявени джаз и поп изпълнители в България. От няколко години си партнира на сцената и с талантите на "Арт Войс център" с ръководител Руми Иванова.

„Духов оркестър Пловдив“, отново с ръководител и диригент Николай Гешев, е носител и продължител на богатите музикални традиции на жанра в града. Градският духов оркестър е емблематична формация за Пловдив в продължение на повече от 40 години. Оркестърът е закрит през 2000 г. поради липса на средства за издръжка, но през 2007 г. са направени постъпки за възстановяването му и оттогава той отново неизменно радва пловдивчани с богатия си репертоар и прекрасно звучене.

Концерти „Биг Бенд Пловдив“
18.12   пл. „Стефан Стамболов“, начало 16:00 ч.
19.12   пл. „Стефан Стамболов“, начало 16:00 ч.
20.12.  Район Тракия – „Парк 2019“, начало 18:00 ч.
21.12   пл. „Стефан Стамболов“, начало 17:00 ч.
22.12   Район Западен, до елхата в новия парк, начало 18:00 ч.
26.12   пл.„Стефан Стамболов“, начало 12:00 ч.

Духов оркестър Пловдив
17.12   пл. Централен, начало 17:00 ч.
18.12   пл. Централен, начало 12:00 ч.
19.12   пл. Централен, начало 12:00 ч.
23.12   Район Северен до Новотел Пловдив, към Пешеходния мост, начало 17:00 ч.

"Бал в Савоя" празнично вариете

Празнично вариете по оперетата на Пол Абрахам
ПРЕМИЕРА!

Диригент – Владимир Бошнаков - гост
Режисьор – Георги Динев
Художник – Николина Костова – Богданова
Хореограф – Петя Димова

Солисти - Август Методиев, Светлана Иванова, Юлия Йорданова – Керана, Евгений Арабаджиев, Пламен Папазиков - гост, Марияна Панова, Борис Кучков, Николай Бачев, Любомира Петрова

Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив

Градски дом на културата "Борис Христов"

19:00 часа.

Мюзикъл „Малката кибритопродавачка“ - младежка инициатива

В мюзикъла ще чуем седем музикални композиции и ще се пренесем много, много години назад. В онова време от годината, в което хората си правят равносметки, планове и мечтаят. Да, точно този ден – Денят на Нова Година. Там, в този малък и красив град ще ви срещнем с едно малко момиченце с къдрава коса и боси крака, държащо панерче с кибрити.

Либретото, българските текстове и аранжименти са дело на Богомил Райков, а в главната роля ще се превъплъти младата и талантлива Веселина Йозова. На сцената ще видим още Илиян Найденов, Мартина Кънчева и Цветелина Славова и други.
Спектакълът е младежка инициатива, която се реализира, след като бе одобрена в първия етап на конкурса на ОП „Младежки център Пловдив“ за креативни и социално значими идеи на младежи от 15 до 29 годишна възраст.

Заявете своята безплатна покана, като попълните формата за предварителна регистрация https://forms.gle/K917AxfarJm4CdtL9.

Военен клуб – Пловдив

19:00 часа.

Dj Skill @ The Post

След дълго отсъствие от бара, най-сетне зад DJ пулта се завръща DJ Skill.
Този петък, ще си спретнем един щур купон с него, по случай започването на Коледния базар.

Бар Пощата

21:00  часа.

BLACK PARTY with HILLA at BALLY CLUB

На 17-ти декември е време за танци и незабравими емоции с HILLA, който застава зад пулта на BallyClub и ще избухнем здраво с кобминация от R&B, Hip Hop ритми и масивно ундърграунд звучене.

Bally Club

21:00 часа.

18 декември

Благотворителен тур "Магията на Коледа в Пловдив"

Красотата и духът на коледния Пловдив са в основата на нашето ново градско пътешествие на 18 декември. Разходката ни ще започне с посещение на благотворителна изложба базар "Деца творят за деца", в която ще видим различни творби на малчуганите от Занаятчийското училище в Старинен Пловдив. Приходите от продажбите на експонатите ще бъдат дарени за изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив.

Градски тур "Магията на Коледа в Пловдив" продължава в старинната църква "Света Параскева" в подножието на Джамбаз тепе, където заедно с деца ще украсим коледната елха в храма, а отец Емил ще ни разкаже за християнската традиция и смисъл на Рождество. Отправяме се към стъклодувното ателие на Иван Станев - единственият в България майстор на ръчно изработени стъклени коледни играчки. С негова помощ ще се опитаме да си направим украшения за елха чрез издуване на стъкло. Финалът на нашия тур е в "Капана", където ще се почерпим с ароматно греяно вино и коледни сладки.
Цена на тура: 56 лв. за възрастни, 46 лв. за деца.
За резервации: 0898471201

09:00 – 14:00 часа.

Plovdiv Graffiti Tour

Пловдивската обиколка с графити е най -добрият начин да разгледате вълнуващата арт сцена на Пловдив! Чудесна възможност за всички любители на градското изкуство да открият пъстрите примери на града за творчество на открито. Ще научите и повече за художниците зад него, както и за разликите между различните видове графити и уличното изкуство. Обещаваме, че Пловдив ще ви изненада с някои неочаквани гледки! Безплатната обиколка включва не само съвременното улично изкуство, но и стилове, които са били популярни в миналото.

Кметство Пловдив - Стефан Стамболов

11:00 часа.

Всички подбрани събития от еиднствения дигитален двуезичен гид за града под тепетата може да видите в Lost in Plovdiv.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…