Тази седмица в Пловдив ще откриваме изложби и ще разглеждаме мозайки

 

02 октомври

Духовни маршрути в Пловдив 2021 - есенно издание

Маршрут IV (Литература)
"ПЛОВДИВСКИ АМАРКОРД" (Мемоари за Пловдив)

ВОДАЧ: доц. д-р МЛАДЕН ВЛАШКИ - университетски преподавател, литературен историк, критик и журналист. От април 2018 е лектор по български език, литература и култура в Славянския семинар на Университета във Фрайбург. Публикувал е пет книги, посветени на българската литература и на връзките й с немската култура и литература. 
Издател-редактор на литературното списание „Страница“, автор и водещ на предаването за книги и литература „Преге“ по БНР-Пловдив. За своята образователна, литературно-критическа и журналистическа дейност е отличаван с редица национални и други награди.
С участието на актьора ПЕТЪР ТОСКОВ.
Маршрутът съчетава пловдивски пространства и мемоарна проза.
• Начало: площад „Цар Калоян“ – за Орта мезар (спомени на Иван Теофилов, Иван Вълев, Божана Апостолова)
• Пресечката на ул. „Антим I“ с ул. „Христо Г. Данов“ пред Пощенска банка (из Любен Станев „Белите врани“)
• По ул. „Цариброд“ до бившия клуб „Кристал“ (из „Гранд кафе „Кристал“ на Георги Райчевски)
• През хълма „Сахат тепе“ (Данов хълм) в посока бивш „Гроздов пазар“ (Асен Христофоров „Един прашен площад“ и Рашко Сугарев из „Урок по топографска анатомия)
• През площадчето пред РТвЦ (спомени за Дом на изкуствата и печата (бившето кино „Култура“, днес сграда на БНР – Пловдив) и градината до Военния клуб (за неговата сладкарница като ранно средище на пловдивска бохема – спомени на Георги Райчевски) и спомени за улица „Станционна“ (днес „Иван Вазов“, от Любен Станев, Вера Мутафчиева и др.)

пл. "Цар Калоян" (Орта Мезар)

10:30 часа

 

Plovdiv Graffiti Tour

Пловдивската обиколка с графити е най -добрият начин да разгледате вълнуващата арт сцена на Пловдив! Чудесна възможност за всички любители на градското изкуство да открият пъстрите примери на града за творчество на открито. Ще научите и повече за художниците зад него, както и за разликите между различните видове графити и уличното изкуство. Обещаваме, че Пловдив ще ви изненада с някои неочаквани гледки! Безплатната обиколка включва не само съвременното улично изкуство, но и стилове, които са били популярни в миналото. Етикети, повръщания, парчета, персонажи, стенописи и сграфито-Пловдив има всичко!

Кметство Пловдив - Стефан Стамболов

11:00 часа

 

"Лебедово езеро" за деца

Ще разкажем на децата вълшебната приказка за принц Зигфрид и неговата любима Одета, превърната в лебед от злия магьосник Ротбарт – приказка за любов и коварство, за вярност и възмездие. Специално адаптираната за деца версия край фонтана на Бунарджика е с участието на международната трупа на Опера Пловдив.

Времетраене: 1 час
За деца над 4 години и техните родители

Акведукти Бунарджика (Фонтана с мечката)

17:00 часа

 

Altitude/Attitude

Altitude/Attitude е предизвикан от новите условия за създаване и разпространение на културно съдържание след COVID пандемията. През 2020 и 2021 ключовите туристически и културни обекти на Пловдив драстично намалиха българските си и чуждестранни посетители, което мотивира екипът на Altitude/Attitude да разработи бърз и ефективен модел за ново популяризиране на Пловдив, неговото културно наследство и съвременна култура.

Altitude/Attitude утвърждава настоящите европейски тенденции за дигитализация на културните продукти, разширяване на онлайн дистрибуцията и засилване на комуникацията за Пловдив в бъдещите градове Европейски столици на културата: Елефсина (Гърция) 2023, Нови Сад (Сърбия) и Каунас (Латвия) през 2022.

Altitude/Attitude реализира серия от шест публични музикални събития в Пловдив, организирани на шест различни ключови градски, археологически обекти в града, традиционни притегателни места за отдих и култура. Основната задача на проекта е да продуцира от всяко събитие рекламен, музикален клип за Пловдив, в който по естествен начин да представяме културно наследство, символите на Пловдив и съвременната младежка култура в нашия град. Всяко събитие следва формата на DJ сцена с минимална техническа намеса, лек звук и ненатрапчиво присъствие в градската среда. Събитията се провеждат в следобедните часове, в почивни и уикенд дни, когато има естествено струпване на хора. Музиката е подбрана спрямо локацията, секцията цели да създаде подходяща атмосфера за спокойно и приятно преживяване.

Julieta Intergalactica

Ясен Згуровски е един от пионерите на Драг движението в България, както и представител на LGBTI+ общността. По професия е дългогодишен илюстратор, артист и графичен дизайнер, а през нощта приема алтер егото си Julieta Intergalactica и пуска музика из повечето добри барове и клубове в страната. Съосновател e на клубната вечер We Like Kitsch и е едно от лицата зад култовия Tell Me Bar в София. Пищният перформанс на Julieta Intergalactica със сигурност ще разчупи спокойната обстановка на Сахат тепе, заради което се спряхме на нея.

https://soundcloud.com/julieta_intergalactica

Сахат тепе

 

Street Mix with VAROLA at BALLY CLUB

За доброто настроение, ще се погрижи VAROLA!

 

Bally Club

19:00 – 23:00 часа

 

03 октомври

"Вълкът и седемте козлета" Мюзикъл за деца

Артистите от Опера Пловдив и Децата от Академията на Госпожа Опера Ви канят на мюзикъла "ВЪЛКЪТ И СЕДЕМТЕ КОЗЛЕТА" от Александър Владигеров.  Освен седем козлета ще има и много лисичета, мечета, пеперуди, калинки, охлюви и всякакви други горски животинки.

Времетраене: 1 час
За деца над 4 години и техните родители

Акведукти Бунарджика (Фонтана с мечката)

17:00 часа

КАПАНА ДОГ! На кафе с куче

КАПАНА е мястото където може да се случи всичко, включително и да се влюбите!
Можете да се забавлявате с приятели, да поръчате кафе и да му се насладите в компнията на дружелюбните опашатковци от приюта за кучета в гр. Пловдив, а защо не и да се влюбите в новият си домашен любимец!
Космати муцуни ще има на всеки ъгъл, а на откритата сцена Ядрото ще може да се снимате с тях.
КАПАНА е всичко, включително и “dog-friendly”.

Открита сцена Ядрото

11:00 – 14:00 часа

 

04 октомври

Седмица на мозайките в Пловдив 2021

Седмицата на мозайката в Пловдив е пилотен проект на фондация „Балканско наследство“, който има за цел да популяризира мозайки и да привлече общественото внимание към тяхното запазване, бъдеще и въздействие като изкуство и медия. Чрез създаването на мозаечна обиколка ще бъдат представени два различни сегмента от мозаечното наследство на града - древните подови мозайки на Филипополис (3 - 4 в. сл. Хр.), чийто брой нараства значително след откриването и консервацията на мозаечните подове на Епископска базилика (2015-2020 г.) и съвременните стенни мозайки на Пловдив, изпълнени през 70-те и 80-те години на миналия век, открити главно по фасадите на обществени сгради.          

Новосъздадената мозаечна обиколка ще бъде представена на уебсайт, предлагащ основна текстова и визуална информация за мозайките, онлайн карта и упътвания към всеки от 12-те мозаечни обекти. Обектите са, както следва:  

- Малката базилика (център за посетители): мозаечен под от първата половина на V век и мозаечен под на баптистерий от VI век 

- Епископската базилика на Филипопол (посетителски център): мозаечни подове, изградени на етапи между средата на IV и началото на VI век   

- Централна поща (интериор): мозайка „Пощенски гълъби“ от Георги Божилов-Слона, 1977 г.  

- Бившият Партиен дом (фасада): мозайка от Йоан Левиев и архитект Владимир Рангелов, 1969-1970   

- Антична жилищна сграда „Ейрене” / Културен център Тракарт: мозаечни подове, построени между средата на IV и средата на V век  

- Подлез към Баня Старинна (Чифте баня): мозаечни панели от Йоан Левиев, 1970 г. 

- Читалище „Алеко Константинов ” (фасада): мозайка от Вълчан Петров, 1980-те години  

- Регионален археологически музей Пловдив: фрагменти от мозаечните подове на сградата Нарцис (3 век) и Древната синагога (4 век), мозайка с птици (3 век)

- Централна сграда на Пловдивския международен панаир (фасада): мозайка „Меркурий“ от Христо Стефанов и Валентин Старчев, 1987 г.  

- Кръговото движение на Международния панаир в Пловдив: мозайка „Юрий Гагарин“ от Йоан Левиев, 1970 г. 

- Блок 18 до Старото кметство на квартал Тракия (фасада): мозайка от Трифон Неделчев, Маргарита Томова и Сашо Балдев, 1980 г.   

- Поликлиниката на квартал Тракия (водно съоръжение пред централната фасада): мозайка от Трифон Неделчев и Маргарита Томова, 1980 г.   

Мозаечната обиколка ще бъде представена на гражданите на Пловдив и гостите на града чрез изложба на открито. Мозайките ще бъдат представени визуално и текстово (на български и английски) върху винилови панели. Изложбата ще бъде открита на 4 октомври (понеделник) на площада, разположен североизточно от епископската (епископска) базилика и ще бъде затворена на 24 октомври 2021 г.

Историята, техниката и технологията на мозайките ще бъдат обект на публична лекция в Eпископската базилика на Филипополис на 4 октомври (понеделник), с начален час 18:30; лекцията ще открие Седмицата на мозайката в Пловдив.

На 9 и 10 октомври е планирана двудневна безплатна програма за обучение за до десет екскурзоводи от Пловдив, която ще включва както лекционен курс, така и демонстрационна обиколка до всички мозайки.      

04.10 – 24.10.2021

Всички предложения на единствения дигитален гид за града под тепетата може да разгледате на Lost in Plovdiv

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…